Skip to main content
képzések szakkereső Biomérnök BSc

Biomérnök BSc

általános, szervetlen és szerves kémia
biokémia
sejtbiológia
mikrobiológia
genetika
fizikai kémia, vegyipari műveletek
környezetvédelem
kísérlettervezés
egészségvédelem
biotechnológia
élelmiszeripar
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
360
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas

Biomérnökként légy te az összekötő az orvostudomány és a mérnökök között.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes ezt a szakot választanod, ha a biológia és a kémia párosa közül nem tudsz választani, és szívesen tanulnád mindkét tudományt. Biomérnöki szakon elméleti és (laboratóriumi) gyakorlati ismeretekre is szert tehetsz, amellyekkel könnyedén elhelyezkedhetsz majd az iparban, vagy dönthetsz úgy, hogy kutatónak állsz. Bármelyiket is választod, mindenhol meg fognak találni az izgalmas, még felfedezésre váró kérdések, megoldásra váró biokémiai problémák.

Miről szól a képzés?

"A szakon olyan biomérnököket képzünk, akik az ipari biotechnológia, az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és az egészségügy biológiai és kémiai alapú műszaki feladataival, a gazdaság minden területén speciális környezetvédelmi problémák megoldásával, műszaki-biológiai rendszerek irányításával, ellenőrzésével, fejlesztésével, továbbá a szakterületükhöz kapcsolódó tudományos kutatással foglalkoznak.
A biomérnökök alkalmasak a széles körűen értelmezett biotechnológiai rendszerek, és az azokat működtető személyzet irányítására, analitikai vizsgálatok, gyártásközi és végső minőségellenőrzési műveletek elvégzésére, valamint legalább egy idegen nyelven a műszaki dokumentáció megértésére."

Mit fogsz tanulni?

"A képzés során az alábbi területekkel, témákkal biztosan foglalkoztok majd:
matematika, fizika (mechanika, elektrodinamika), általános kémia, szervetlen kémia, szerves kémia, sejtbiológia, mikrobiológia, biokémia, környezetvédelem, számítástechnika, vegyipari géptan, fizikai kémia, vegyipari műveletek, általános genetika, analitikai kémia, biomérnöki műveletek és folyamatok, a nanotechnológia kolloidkémiai alapjai, kísérletek tervezése és értékelése, folyamatirányítás, műanyagok, biomérnöki számítás és tervezés, biztonságtechnika és munkavédelem, mikro- és makroökonómia, menedzsment és vállalkozásgazdaságtan, üzleti jog, minőségmenedzsment, továbbá számos laboratóriumi és tantermi gyakorlat."

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A képzés elvégzésével ismerni fogod:

- a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit;
- a kémiai, a biokémiai és a mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket;
- a modern molekuláris biológiai elveket, technikákat és azok összefüggéseit;
- az általános és a bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait;
- a széleskörűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, a berendezéseit és ezek irányítását;
- a biológiai, a biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket;
- a környezetvédelem és a környezetvédelmi technológiák alapelveit, összefüggéseit és a környezetvédelmi szabályozás főbb elveit.

Képes leszel a biológiai, a biotechnológiai és a mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a biotechnológiai jellegű laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, új vizsgálati módszerek és metodikák elsajátítására.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek