Skip to main content

Felvételi szabályok

Ha gyors áttekintést szeretnél kapni a felvételi szabályokról, akkor tekintsd meg Dr. Bihari Péter oktatási rektorhelyettes előadását a BME 2024. évi felvételi követelményeiről: Teljesítmény és minőség, Az új felvételi rendszer.

Már biztosan hallottál arról, hogy a következő évek változást hoznak a felvételi eljárásban és a pontok számításában. Összesen 400 pont gyűjthető az érettségi eredményekkel és a teljes középiskolai tanulmányi teljesítménnyel. Ezen felül még további 100 pontot kaphatsz egyéb, a választott felsőoktatási intézmény által jutalmazott plusz eredményért (pl. nyelvvizsga, országos versenyek) vagy méltányolt körülményért (pl. esélyegyenlőség). A BME részletes felvételi szabályait, előírásait a Felvételi Szabályzat tartalmazza. A következő rövid áttekintés a főbb szabályokat foglalja össze.

Tanulmányi pontok

A 200 tanulmányi pont két összetevőből adódik össze. 100 pont szerezhető összesen a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) és egy, legalább két évig tanult tantárgy utolsó két tanult évének év végi érdemjegyei összegének kétszeresével. Sok általános (közismereti) jellegű tantárgy mellett a Műegyetemen különböző szakmai tantárgyakat is elfogadunk. Általános szabály, hogy egy, a legalább két évig tanult szakmai tantárgyak közül a legjobb eredményű fogadható el, kivétel a határozatlan tartalmú „szakmai gyakorlat”, illetve „szakmai elmélet” tantárgyak. A tanulmányi pont másik összetevője a négy kötelező és egy további érettségi tantárgy eredményének átlaga. Az ötödik érettségi tantárgy a BME által meghatározott -- igen tág -- listából a legjobb eredményű. Az ötödik tantárgyak listáját képzési területenként a Felvételi Szabályzat 1. (év végi jegyek) és 2. (érettségi tantárgyak) melléklete sorolja fel.

Mire kaphatsz pontot általánosan, és mire ad plusz pontot a BME?

Érettségi pontok

Érettségi pontok jogcím alatt összesen 200 pont gyűjthető, szintén az intézmények által szakonként megadott tantárgylista alapján választott két érettségi tantárgy eredményéből. Ezek közül az egyiket kötelezően emelt szinten kell végezni, a középszintű eredményeket pedig 2/3-os szorzóval számítják át felvételi pontokká. A Műegyetemen elsősorban szakonként határozzuk meg, mely tárgyakból tett érettségi eredmény fogadható el a felvételinél.

Intézményi pontok

Mind közül a legösszetettebb kategória az intézményi pontok csoportja, ami a korábbi többletpontnak nevezett kategória helyébe lépett. Itt maximum 100 pont gyűjthető különböző jogcímeken. Ezek közül újdonságot jelent a digitális kompetenciák, a BME által szervezett tanulmányi, szakmai, művészeti versenyek, előkészítő tanfolyamok, és a munkatapasztalat jutalmazása.

Legfontosabb szempontok pontszámitásnál

Változás a korábbi évekhez képest, hogy az ötödik tárgyat a 2024-es évtől nem a diák határozza meg és nem is az a döntő szempont, hogy természettudományos tárgy legyen. A továbbiakban az egyetemek állíthatnak össze egy listát arról, hogy a meghirdetett szakokhoz milyen tárgyakat fogadnak el ötödikként, és ezek közül a legjobb érdemjegyűt veszik figyelembe.

Az ötödik érettségi tárgy az előző esethez hasonlóan az intézmény által szakonként meghatározott lista alapján választható ki, és nem kell megegyeznie az év végi jegyeknél megjelölt ötödik tárggyal. Ennél a számolásnál az emeltszintű érettségik normál százalékos eredménye számít, az emelt szint miatt kapható plusz pontokat nem itt számoljuk!

A meghirdetett alapképzési és osztatlan szakokon a korábbi, államilag meghatározott 280 pontos minimum helyett a BME egységesen 320 pontos minimumpontot állapított meg. Ez azt jelenti, hogy aki ennél kevesebb pontot ér el, az sajnos nem vehető fel az adott szakra.