Ugrás a tartalomra
képzések szakkereső Biotechnológus MSc

Biotechnológus MSc

fehérje mérnökség
genetikai mérnökség
gyógyszeripari biotechnológia
mikrobiális technológiák
szövettechnológiák
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
4 félév
Képzés indulása
Február
Ponthatár (legutóbbi)
87
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Továbbtanulás lehetősége
PhD

Tudtad, hogy a "Biotechnológia" szót egy magyar kutató alkotta meg? ÉS hogy a biotechnológia 3 fő ága a Piros-, a Fehér, és a Zöld-biotechnológia? Mindezek miatt csak kis túlzás azt mondani, hogy a Biotechnológus a legmagyarabb szakma, ahol az élőszervezetek valamint a fehérjék újra-tervezése és a fenntartható technológiák között mindennel foglalkozhatsz!


Miről szól a képzés?

A képzés célja biotechnológusok képzése, akik elsősorban a regionális és magyarországi, biotechnológiai eljárásokat alkalmazó és fejlesztő vállalatok, kutatóintézetek igényeinek megfelelően képesek a XXI. század színvonalának megfelelő tervezési, kutatási és technológia fejlesztési tevékenységek elvégzésére, illetve, megfelelő szakmai gyakorlat megszerzését követően, ezen tevékenységek kezdeményezésére, koordinálására és vezetésére is a biotechnológia területén. Felkészültek továbbá tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására. A képzést az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen oktatja, oly módon, hogy minden tanév őszi szemeszterében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, míg minden tanév tavaszi szemeszterében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hirdeti majd meg a képzést.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Ismeri  a  biotechnológia  egyes  részterületeinek,  így  a  gyógyszer-biotechnológiának (gyógyszeralapanyagok biotechnológiai módszerekkel történő előállítása), az orvosi biotechnológiának (orvosi  diagnosztikai,  továbbá  terápiás  eszközök  előállítása  biotechnológiai  módszerekkel),  a környezet-biotechnológiának  (talajok  és  vizek  kármentesítése  biotechnológiai  módszerekkel, környezeti  erőforrások  biotechnológiai  hasznosítása),  a  bioenergia  biotechnológiának (bioüzemanyagok  előállítása),  a  mezőgazdasági  biotechnológiának  (növényi,  állat- ás  élelmiszer- biotechnológiai  alapismeretek),  ezen  belül  kiemelten  az  élelmiszer-biotechnológiának  (élelmiszer- összetevők  és  -adalékok  előállítása  mikrobákkal,  starterkultúrák  és  probiotikumok  előállítása  és alkalmazása), továbbá a fermentációs  technológiának (a fermentorok jellemzői és felhasználásuk), illetve  az  ezekhez  a  területekhez  kapcsolódó  bioanalitikának  (biomolekulák  analitikája  és 
szerkezetvizsgálata) az elméletét és gyakorlatát. Ismeri  a  tudományos  problémafelvetés,  a multidiszciplináris  problémamegközelítés  és  - megoldás módszereit. Képes  tervezési,  kutatási  és  technológia-fejlesztési  tevékenységek  elvégzésére,  megfelelő  szakmai gyakorlat megszerzését követően ezen tevékenységek kezdeményezésére, koordinálására és vezetésére is a biotechnológia számos részterületén, beleértve a gyógyszer-biotechnológiát (biotechnológiai úton gyártott  gyógyszeralapanyagok  fejlesztése  és  előállítása),  az  orvosi  biotechnológiát  (orvosi diagnosztikai  és  terápiás  eszközök  fejlesztése  és  előállítása  biotechnológiai  módszerekkel),  a környezet- biotechnológiát  (kármentesítő  technológiák  fejlesztése  biotechnológiai  módszerek felhasználásával, környezeti erőforrások biotechnológiai hasznosítása), a bioenergia biotechnológiát (bioüzemanyagok fejlesztése és előállítása), a mezőgazdasági biotechnológiát, ezen belül kiemelten az 
élelmiszer-biotechnológiát  (élelmiszer-összetevők  és  -adalékok,  valamint  starterkultúrák  és probiotikumok fejlesztése és előállítása). Alkalmazza a fermentációs technológiát (fermentorok működtetése) és a bioanalitikát (analitikai és 
szerkezetvizsgáló eszközök alkalmazása). Kutatási, valamint technológiafejlesztési és -alkalmazási tevékenysége során és a munkahelyén kívül is környezet- és természettudatos magatartást tanúsít. Rendelkezik  a  technológiák  fejlesztését  végző,  illetve  a  technológiákat  felhasználó  szakemberek csoportjaival való együttműködési és kapcsolattartási képességgel. Felelősséget érez mind a saját, mind a beosztottjai munkájával kapcsolatban, továbbá felelősen biztosítja az eredményes munkavégzéshez szükséges infrastrukturális, szakmai és emberi feltételeket.