Biotechnológus MSc
Képzés munkarendje |
nappali
|
---|---|
Oktatás nyelve |
magyar
|
Képzési idő |
4 félév
|
Képzés indulása |
Február
|
Ponthatár (legutóbbi) |
87
|
Finanszírozási forma |
Állami ösztöndíjas
|
Továbbtanulás lehetősége |
PhD
|
Tudtad, hogy a "Biotechnológia" szót egy magyar kutató alkotta meg? ÉS hogy a biotechnológia 3 fő ága a Piros-, a Fehér, és a Zöld-biotechnológia? Mindezek miatt csak kis túlzás azt mondani, hogy a Biotechnológus a legmagyarabb szakma, ahol az élőszervezetek valamint a fehérjék újra-tervezése és a fenntartható technológiák között mindennel foglalkozhatsz!
Miről szól a képzés?
A képzés célja biotechnológusok képzése, akik elsősorban a regionális és magyarországi, biotechnológiai eljárásokat alkalmazó és fejlesztő vállalatok, kutatóintézetek igényeinek megfelelően képesek a XXI. század színvonalának megfelelő tervezési, kutatási és technológia fejlesztési tevékenységek elvégzésére, illetve, megfelelő szakmai gyakorlat megszerzését követően, ezen tevékenységek kezdeményezésére, koordinálására és vezetésére is a biotechnológia területén. Felkészültek továbbá tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására. A képzést az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen oktatja, oly módon, hogy minden tanév őszi szemeszterében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, míg minden tanév tavaszi szemeszterében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hirdeti majd meg a képzést.
Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?
Ismeri a biotechnológia egyes részterületeinek, így a gyógyszer-biotechnológiának (gyógyszeralapanyagok biotechnológiai módszerekkel történő előállítása), az orvosi biotechnológiának (orvosi diagnosztikai, továbbá terápiás eszközök előállítása biotechnológiai módszerekkel), a környezet-biotechnológiának (talajok és vizek kármentesítése biotechnológiai módszerekkel, környezeti erőforrások biotechnológiai hasznosítása), a bioenergia biotechnológiának (bioüzemanyagok előállítása), a mezőgazdasági biotechnológiának (növényi, állat- ás élelmiszer- biotechnológiai alapismeretek), ezen belül kiemelten az élelmiszer-biotechnológiának (élelmiszer- összetevők és -adalékok előállítása mikrobákkal, starterkultúrák és probiotikumok előállítása és alkalmazása), továbbá a fermentációs technológiának (a fermentorok jellemzői és felhasználásuk), illetve az ezekhez a területekhez kapcsolódó bioanalitikának (biomolekulák analitikája és
szerkezetvizsgálata) az elméletét és gyakorlatát. Ismeri a tudományos problémafelvetés, a multidiszciplináris problémamegközelítés és - megoldás módszereit. Képes tervezési, kutatási és technológia-fejlesztési tevékenységek elvégzésére, megfelelő szakmai gyakorlat megszerzését követően ezen tevékenységek kezdeményezésére, koordinálására és vezetésére is a biotechnológia számos részterületén, beleértve a gyógyszer-biotechnológiát (biotechnológiai úton gyártott gyógyszeralapanyagok fejlesztése és előállítása), az orvosi biotechnológiát (orvosi diagnosztikai és terápiás eszközök fejlesztése és előállítása biotechnológiai módszerekkel), a környezet- biotechnológiát (kármentesítő technológiák fejlesztése biotechnológiai módszerek felhasználásával, környezeti erőforrások biotechnológiai hasznosítása), a bioenergia biotechnológiát (bioüzemanyagok fejlesztése és előállítása), a mezőgazdasági biotechnológiát, ezen belül kiemelten az
élelmiszer-biotechnológiát (élelmiszer-összetevők és -adalékok, valamint starterkultúrák és probiotikumok fejlesztése és előállítása). Alkalmazza a fermentációs technológiát (fermentorok működtetése) és a bioanalitikát (analitikai és
szerkezetvizsgáló eszközök alkalmazása). Kutatási, valamint technológiafejlesztési és -alkalmazási tevékenysége során és a munkahelyén kívül is környezet- és természettudatos magatartást tanúsít. Rendelkezik a technológiák fejlesztését végző, illetve a technológiákat felhasználó szakemberek csoportjaival való együttműködési és kapcsolattartási képességgel. Felelősséget érez mind a saját, mind a beosztottjai munkájával kapcsolatban, továbbá felelősen biztosítja az eredményes munkavégzéshez szükséges infrastrukturális, szakmai és emberi feltételeket.