Skip to main content
képzések szakkereső Energetikai mérnöki Msc

Energetikai mérnöki Msc

korszerű energetikai technológiák
megújuló energiaforrások
energiamenedzsment
atomenergetika
energiagazdálkodás
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
4 félév
Képzés indulása
Február
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
80
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
500,000 Ft/félév

Segíts a fenntartható jövő kialakításában! Oldd meg Te az energiaellátás problémáját!


Miért ezt a szakot válaszd?

Energetikai mérnökként Te vagy a kulcs a fenntartható jövőhöz! Itt a lehetőség, hogy valódi változást hozz korunk legnagyobb kihívását jelentő problémájának megoldásában. A feladatod az egész társadalmat és a gazdaságot átölelő energiaellátás biztosítása lesz. Csatlakozz hozzánk, és legyél a környezetvédelem és a hatékonyság nagykövete, hogy a jövő generációi is élvezhessék a tiszta és fenntartható energiát!

Mi kell a sikeres felvételihez?

A képzés elsősorban a matematikában és fizikában (hőtan, elektromosságtan, atomfizika) szerzett tudásodra, valamint informatikai ismereteidre építkezik. Ezen a szakon az egyik érettségi tantárgyból kötelező emelt szinten vizsgázni. Javasoljuk, hogy matematikából tegyél emelt szintű vizsgát, ez lesz a leghasznosabb egyetemi tanulmányaid első időszakában.

Miről szól a képzés?

A képzés célja, hogy olyan mérnök váljon belőled, aki felkészült a jövő energetikai kihívásaira, és kreatív megoldásokkal járul hozzá az új energiatechnológiák fejlesztéséhez. Ha vonz a fenntartható fejlődés, az energiahatékonyság és a klímavédelem, akkor ez a szak a legjobb választás számodra! Álmodj egy jobb, kényelmesebb, élhetőbb és biztonságosabb jövőt, és csatlakozz hozzánk, hogy te is formálhasd az emberiség sorsát!

Mit fogsz tanulni?

Energetikai mérnökhallgatóként megtanulhatod a mérnöki területek elsajátításához szükséges alapvető természettudományos, gépészeti és informatikai ismereteket. A képzésen különös figyelmet fordítunk a matematikai, a fizikai, a géprajzi és az energetikai-technológiai ismeretek átadására. Az alapvető ismeretek bővülésével fokozatosan bevezetjük a szakmai tantárgyakat, amelyek főként a hőtan, a villamosságtan, az atomfizika és az épületfizika területére fókuszálnak.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Készen állsz arra, hogy az energiavilág úttörője legyél? Az alapszak elvégzése után olyan készségekkel leszel gazdagabb, amelyek lehetővé teszik, hogy valódi hatást gyakorolj a fenntartható jövőre. Te fogod majd irányítani az energetikai létesítmények és rendszerek (kisebb erőművek, energiaszolgáltatók, ipari üzemek, plázák, kórházak) energetikai üzemeltetését és tervezését. Szakértő leszel épületgépészeti rendszerek (klíma, fűtés) tervezésében és üzemeltetésében, valamint napenergia-alapú rendszerek elkészítésében. Képes leszel Te magad alakítani az energetikai megoldásokat, mert mi biztosítunk számodra minden ehhez szükséges tudást!

Milyen területek közül választhatsz?

"Hallgatóként az 5. félévtől kezdve az általad választott specializáción folytathatod a tanulmányaidat, amely során egy adott szakterületen szerezhetsz mélyebb ismereteket. Ezek a specializációk a következők:

Atomenergetika: Aa specializáció célja, hogy az energetikai mérnök alapképzés első négy félévének ismereteire építve megalapozd tudásod a maghasadáson alapuló energiatermelés területén.

Épületenergetika: a specializáció célja energetikai szemléletmóddal rendelkező épületgépészek képzése, akik a szükséges rendszerkialakítási és méretezési ismereteken felül szabályozási, üzemeltetési és energetikai értékelési ismeretekkel is rendelkeznek.

Hőenergetika: a specializáció képzési céljának középpontjában az energiaátalakítás technológiája, és az ezt ellátó berendezések és technológiai rendszerek megismerése, valamint az energiaellátás környezetre és fenntarthatóságra gyakorolt hatásainak bemutatása és elemzése áll.

Vegyipari energetika: a specializáción végzett hallgatók az energetikai ismereteiken túl jártasak a vegyipar, az olajipar, a gyógyszeripar és az élelmiszergyártás folyamataiban, gépek és berendezések működésében, műveleti és konstrukciós méretezésében, valamint szimulációjában.

Villamos energetika: a specializáció lehetőséget nyújt a villamosenergia-rendszer tervezésével, üzemeltetésével, szabályozási és irányítási rendszereivel, védelmi berendezéseivel, a hagyományos és megújuló energiák rendszerbe illesztésével kapcsolatos energetikai technológiák és vizsgálati módszerek modern ismeretanyagának elsajátítására. Biztos alapot nyújt a jövő kihívásainak is megfelelni képes mérnöki tudás megszerzéséhez.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek