Skip to main content
képzések szakkereső Építészmérnök MSc

Építészmérnök MSc

Képzési szint
Mesterképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
A 2022/2023-as tanévre 70 pont
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
160 000 Ft alapdíj + 10000 Ft/kredit

Építészmérnök mesterképzésen a mérnöki kompetenciák és a művészi készség magasabb szinte egyesül.


Miért ezt a szakot válaszd?

Ha nem elégedtél meg az alapképzésben szerzett építészmérnök tudással, szeretnéd ismereteidet magasabb szintre emelni, akkor itt az idő, hogy mesterképzésen folytasd tovább.

Miről szól a képzés?

A képzés célja, hogy jelentősen bővítse és kiegészítse a már meglévő építészmérnöki tudást, illetve átfogó képességeket adjon. A képzés sikeres elvégzését követően önálló építészeti tevékenység megkezdésére, a tervezési jogosultság megszerzésére nyílik lehetőség. További perspektíva az akadémiai pályaív a kutatói (PhD) vagy az építőművészeti (DLA) vonalon.

Mit fogsz tanulni?

A mesterképzésen az alábbi területeket, témákat biztosan érinteni fogjátok:
- építészeti tervezés, épületszerkezettan, szabadkézi és digitális rajz, ábrázoló geometria, tartószerkezetek – szerkezettervezés, szilárdságtan, építéskivitelezés;
- szervezés, építéstechnológia, komplex tervezés, településtervezés - urbanisztika;
- építészettörténet, műemlékvédelem, belső terek építészete;
- természettudományos alapismeretek (matematika, mechanika);
- gazdasági és humán ismeretek (filozófia, szociológia, közgazdaságtan, építészetelmélet, művészettörténet, építési jogi ismeretek, építési menedzsment).

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Az MSc képzés célja olyan okleveles tervező építészmérnökök képzése, akik képesek arra, hogy ellássák az épített környezet alakításának valamennyi építészeti és építési feladatát, képzettségüknek megfelelő elméleti és tudományos tevékenységet folytassanak, ellássák szakterületükön az építésigazgatási és hatósági munkák irányítását.

Milyen területek közül választhatsz?

A mesterképzésen az alábbi specializációk közül választhatsz:
- Ingatlanfejlesztés: az ingatlanfejlesztés specializáció célja nem más, mint az épített környezet jövőbeli alakulásának egyfajta meghatározása: mit és kinek építsünk, hogyan gazdálkodunk az épületekkel?
- Tartószerkezeti: a specializáción az elsajátítható tudásterület az általános és speciális építésztervezői helyzetekre való alaposabb, elmélyültebb felkészítést teszi lehetővé a hallgatók számára az ehhez szükséges kompetenciák, készségek és ismeretek megszerzésével.
- Épületszerkezeti: az épületszerkezettan az építészet elválaszthatatlan, esszenciális része, egyfajta kapocs a művészi és a műszaki szakterületek között, ugyanakkor számos egyéb kompetencia kapcsolódik hozzá (a teljesség igénye nélkül épületakusztika, épületfizika, energetika, épületek tűzvédelme). A specializáción ezeket a területeket ismerheted meg.
- Építészeti tervezés és belsőépítészet: a specializáción elsajátítható tudásterület az általános és speciális építésztervezői helyzetekre való alaposabb, elmélyültebb felkészítést teszi lehetővé a hallgatók számára az ehhez szükséges kompetenciák, készségek és ismeretek megszerzésével.
- Várostervező és főépítész: a specializáció a városi térben alkotó építész környezet- és társadalomformáló szerepére fókuszál. A képzés célja annak az építészeti látásmódnak az erősítése, amely képes szolgálni a társadalmat, és amely képes a megváltozó igények hatásait beavatkozásokra is lefordítani.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek