Skip to main content
képzések szakkereső Építményinformatikai mérnök MSc

Építményinformatikai mérnök MSc

Építményinformatika
Építőipari automatizálás
Komplex építési tevékenység
Fenntarthatóság
Informatika
Építés, építészet
Képzési szint
Mesterképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
angol
Képzési idő
3 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
74
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
500000/félév
Továbbtanulás lehetősége
PhD

Az okleveles építményinformatikai mérnökök képzésének célja olyan szakemberek kibocsátása, akik képesek az épített környezettel és létesítményekkel kapcsolatos informatikai, építmény-információs fejlesztési, valamint irányítási és projektmenedzseri feladatok önálló ellátására korszerű informatikai rendszerek használatával, különös tekintettel a szakágak együttműködéséből adódó komplexitásra, annak kezelésére. Képesek továbbá bonyolult és speciális mérnöki létesítmények információs rendszereinek tervezésére, létrehozására és szakértésére. A képzésben megszerzett kompetenciák belépőt jelentenek számos multidiszciplináris és műszaki terület doktori iskolájába.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes ezt a mesterszakot választanod, ha készségszinten szeretnéd használni az épített környezetünkkel és létesítményeinkkel kapcsolatos modern tervező, alkotó programokat, informatikai rendszereket, az irányítást és a komplex projektmenedzseri feladatokat támogató digitális eszközöket. Neked való ez a mesterszak akkor is, ha aktívan részt vennél bonyolult és speciális mérnöki létesítmények információs rendszereinek tervezésében, létrehozásában és szakértésében. És ami a bónusz: mindezt angol nyelven tanítjuk!

Miről szól a képzés?

Az angol nyelven zajló mesterképzés célja olyan építményinformatikai mérnökök képzése, akik a megfelelő gyakorlat megszerzése után képesek az épített környezettel és létesítményekkel kapcsolatos informatikai, építmény-információs, valamint építőmérnöki, építészmérnöki, gépészmérnöki, villamosmérnöki és informatikai műszaki fejlesztési, irányítási, projektmenedzseri feladatok önálló ellátására korszerű informatikai rendszerek használatával. Képesek továbbá bonyolult és speciális mérnöki létesítmények információs rendszereinek tervezésére, létrehozására és szakértésére is. A képzést elvégzők előtt több út áll: mérnökként folytathatják pályájukat a munkaerőpiacon, amennyiben az akadémiai, kutató pálya iránt érdeklődnek, a posztgraduális doktori képzésre is jelentkezhetnek.

Mit fogsz tanulni?

Mesterképzéses tanulmányaid alatt az alábbi szakterületeket / témaköröket biztosan érinteni fogjátok: természettudományi és matematikai ismeretek (Numerical Methods; CIT Mathematics) és informatikai ismeretek (CIT Programming; Complex Construction IT project); gazdasági és humán ismeretek (Decision Support Methods; Argumentation, Negotiation, Presentation); építményinformatikai szakmai ismeretek (BIM Modelling and Design Civil Engineering Automation, Modelling; FEM for Engineers).

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A mesterképzés elvégzésével ismerni fogod az építményinformációs modellezés eljárásait, eszközeit, alkalmazási területeit, korlátait, illetve a létesítmények tervezéséhez és megvalósításához szükséges információs és kommunikációs technológiákat. Informatikai tudással vértezünk fel műszaki rendszerek fejlesztéséhez és folyamatok automatizáláshoz is. Az informatika területén belül mélyebb ismereteid lesznek a szoftvertervezés, a számítógépes grafika és képfeldolgozás, az intelligens rendszerek, valamint az adatbázisok területén. Megismertetjük veled az energiahatékony és a környezettudatos építés korszerű elveit és jellemző megoldásait. Építményinformatikai mérnökként képes leszel alkalmazni és fejleszteni a létesítmények tervezéséhez, építéséhez és működtetéséhez szükséges, a különféle szakágak által használatos eljárásokat, modelleket és információs technológiákat. Képes leszel arra, hogy komplexen megtervezd és menedzseld is a műszaki, a gazdasági, a környezeti és a humán erőforrások felhasználását.

Milyen területek közül választhatsz?

A mesterszaknak nincsenek specializációi, a képzés során azonban bizonyos tananyagtartalmak eltérőek. Két hallgatói csoportot alakítunk ki a képzés alatt, a hallgatók (pl. építő- és építészmérnöki, továbbá egyéb mérnöki, műszaki) előtanulmányainak függvényében.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek