Skip to main content
képzések szakkereső Építőmérnök BSc

Építőmérnök BSc

Magasépítés
Hídépítés
Geotechnika
Építéstechnológia
Építmény-informatika
Közlekedési létesítmények
Vízépítés
Vízi közművek
Környezetvédelem
Geodézia
Térinformatika
Földmérés
Statika
Infrastruktúra
Mélyépítés
Kivitelezés
Csatornázás
Közműépítés
Útépítés
Vasútépítés
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
angol
Képzési idő
8 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
310
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

Építőmérnökként épületek, hidak, alagutak, gátak vagy utak építésével foglalkozhatsz. Fedezd fel a korszerű digitális eszközöket, modellezz, elemezz, építsd Te a környezetünket!


Miért ezt a szakot válaszd?

Építőmérnökként olyan feladataid lennének, mint épületek, hidak, alagutak, gátak vagy utak építése és üzemeltetése. Gondolj csak bele, mennyi minden van a környezetedben, amit építőmérnökök készítettek! Legyél Te az, aki formálja a teret, vagy akár megoldja a szennyvíztisztítás és a tiszta ivóvízhez jutás problémáját! Fedezd fel a korszerű digitális eszközöket, modellezz, elemezz, és lásd át az építmény-informatikai feladatokat. Építsd Te a környezetünket!

"Az elméleti tudás mellett az egyetem nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy gyakorlati tudást is szerezzünk. A gyakorlati órákon volt lehetőségünk megtapasztalni iparban dolgozó embereknek a tapasztalatait, véleményeit. Jelen pillanatban azt látom, hogy az ismerősők, a barátok akikkel együtt végeztünk, rengeteg különböző helyen tudnak érvényesülni szakmán belül."

- Gál Tamás

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ha építőmérnöknek készülsz, nagyon kell figyelned a fizika és a többi természettudományi órán. Ha az egyetem megkezdése előtt úgy érzed, hogy szükséged van plusz felkészülésre, a BME is lehetőséget ad erre pl. a Fizika felkészítő keretein belül. Amennyiben a matematikai tudásodban vagy bizonytalan, a félév során a BME Matematika intézete is szervez tanulást segítő kurzust. Saját magad ellenőrzésére pedig az alfa.bme.hu weboldalt használhatod, ami egy gyakorlófelületet a jövő mérnökeinek. További információkért és a felvételi eljárás részleteiért látogass el az https://epito.bme.hu/ oldalra.

Miről szól a képzés?

A képzés célja, hogy olyan lelkes, és kreatív elméjű mérnök váljon belőled, aki magabiztosan tud építési, tervezési, fenntartási és üzemeltetési feladatokat végezni, a kisebb projektektől egészen a hatalmas vasúthálózatok vagy más hálózati rendszerek létesítéséig!

Mit fogsz tanulni?

A képzésen általános építőmérnöki szakmai ismereteket sajátítasz el, megismered az anyagokat és technológiákat, műszaki problémákat és az építéssel kapcsolatos feladatokat. Később specializációt választhatsz,arról a területről, amely a leginkább megragadta a figyelmed! Tárgyak: Magasépítéstan; Építőanyagok; Utak; Vasutak; Acélszerkezetek, Vasbetonszerkezetek, Közlekedéstervezés, Infrastruktúra tervezés

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Sokrétű műszaki gondolkodásmóddal lépsz ki a munkaerőpiacra. Végzett mérnökként képes leszel épület- és hídszerkezetek, út- és vasúthálózatok, vízi közművek és műtárgyak, vagy akár alagutak tervezésében, kivitelezésében és üzemeltetésében alkotni. Tíz specializáció közül választhatod ki a számodra legizgalmasabbat!

Milyen területek közül választhatsz?

 • Magasépítési specializáció: A magasépítési tartószerkezetek (csarnokok, vázas épületek) tervezésekor megismered az összetett mérnöki gondolkodást. Képes leszel a magasépítési tartószerkezeti rendszerek modellezésére és vizsgálatára.
 • Híd és műtárgy specializáció: Hídszerkezetek tervezése által megismered az összetett mérnöki gondolkodást. Képes leszel hídszerkezeti rendszerek modellezésére és vizsgálatára.
 • Geotechnika specializáció:  Mélyépítési szerkezetek tervezésékor megismered az összetett mérnöki gondolkodást. Képes leszel mélyépítési tartószerkezeti rendszerek modellezésére és vizsgálatára.
 • Építéstechnológia és menedzsment specializáció: Felkészült leszel az építőipari kivitelezésben, az építéselőkészítésben, a kivitelezéshez kapcsolódó szakipari ismeretekben és a gyártmánytervezés valamennyi területén.
 • Szerkezeti anyagok és technológiák specializáció: Megismered az iparban előforduló építőanyagokat, azok kiválasztását, kivitelezéshez és tervezéshez alapot adó anyagjellemzőit, használat közbeni
  megfelelőségét és tartósságát.
 • Építmény-információs modellezés és menedzsment specializáció: Elméleti háttérismereteid lesznek a BIM területén, képes leszel alapvető modellezési és elemzési feladatok elvégzésére, jól megérted a tervezésben és kivitelezésben részt vevő szakágak képviselőit, a kapcsolódó területek mérnöki termékeit és átlátod a BIM folyamatokat, különösen azok építőmérnöki vonatkozásait.
 • Közlekedési létesítmények specializáció: Speciális, a közlekedési létesítményekkel kapcsolatos mérnöki tudást - út és vasúttervezéssel, valamint a városi közlekedéstervezéssel kapcsolatos ismereteket - szerezel, tudásodat a gyakorlatban is alkalmazni tudod.
 • Vízmérnöki specializáció: Speciális vízépítési műtárgyakkal kapcsolatos mérnöki tudásra teszel szert!
 • Vízi közmű és környezetmérnöki specializáció: Speciális vízi közművekkel és környezetvédelemmel kapcsolatos mérnöki tudásra teszel szert!
 • Geodézia és térinformatika specializáció: Képes leszel a természetes és mesterséges környezetünkhöz kapcsolódó térbeli adatok előállítására, feldolgozására, elemzésére és azokból értéknövelt térképi és informatikai termékek előállítására.
 • Magasépítő és rekonstrukció specializáció: Megismered a szerkezetek diagnosztikai módszereit, képes leszel a szerkezetek állapotfelmérésére és szilárdsági, fizikai és kémiai tulajdonságainak megállapítására, szakértői vélemények készítésére.
 • Geotechnika és mérnökgeológia specializáció: Profi leszel mélyépítési műtárgyak tervezésében, geothnikai tervezésben.
 • Numerikus modellezés specializáció: Ebben az angol nyelvű specializációban, az építőmérnöki szerkezetek számításának számítógépes módszereiben mélyülhetsz el.
 • Tartószerkezetek specializáció: Összetettebb tartószerkezetek viselkedését, modellezését, analitikus és numerikus megoldásait, méretezési sajátosságait megismerve magasszintű tervezői, szakértői és kutatói feladatokat látsz majd el.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.

Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek