Skip to main content
képzések szakkereső Fizika BSc

Fizika BSc

Fizika
Modellalkotás
Problémamegoldás
Kísérleti és elméleti fizika
Szilárdtestfizika
Optika és lézerfizika
Termodinamika
Atomfizika
Nukleáris fizika
Orvosi és biofizika
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
6 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
402
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
500000/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc
PhD

Fedezd fel a világegyetem titkait a Fizika alapszakon! Ha érdekel a természettudományok mélyebb megértése, a csillagok, részecskék és az alapvető erők titkainak kutatása, akkor itt a helyed! Az első félévtől kezdve izgalmas laboratóriumi gyakorlatokkal és elméleti ismeretekkel gazdagítjuk tudásod. A matematika és az informatika is az eszköztárad része lesz, míg a harmadik félévet követően választhatod a Fizikus vagy az Alkalmazott fizika specializációt. Bárhogy döntesz, mi felkészítünk, hogy ráléphess a tudományos kutatás vagy a műszaki fejlesztés útjára. Lépj be a fizika világába velünk, és fedezd fel körülöttünk lévő világ működésének csodáit!


Miért ezt a szakot válaszd?

Ha szívesen lennél olyan rátermett fizikus, aki a megszerzett ismeretei és korszerű szemléletmódja birtokában fel meri tenni az őt foglalkoztató kérdéseket, logikusan gondolkodik, ha kell, akkor kételkedik, és kiáll az újítás és a fejlődés mellett, akkor ne habozz, jelentkezz! Ilyen természettudományos szakemberekre van szükségünk a jövőben.

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ahhoz, hogy felvételt nyerj erre a szakra, kimagasló, emelt fizika teljesítménnyel kell érkezned középiskolából. Emellett matematika, informatika vizsgatárgyakból tett érettségivel is jelentkezhetsz.

Miről szól a képzés?

Már a képzés első félévétől kezdve izgalmas laboratóriumi gyakorlatokkal és elméleti ismeretekkel gazdagítjuk tudásod. A matematika és az informatika is az eszköztárad része lesz, míg a harmadik félévet követően már a Fizikus vagy az Alkalmazott fizika specializáció határozza meg a képzés további menetét. Bárhogy döntesz, az alapszakos képzés során felfedezheted a természet legmélyebb titkait, és birtokába juthatsz olyan tudásnak, amivel magabiztosan léphetsz a tudományos kutatás vagy a műszaki fejlesztés útjára.

Mit fogsz tanulni?

Az alapképzés első féléveiben olyan kurzusokra (matematika, számítástechnika, elektronika és méréstechnika) koncentrálunk, amelyek fontos és alapvető tudást biztosítanak a fizika alaposabb megismeréséhez. A fizika egyes fejezeteit először a megfigyelés oldaláról közelítve, kísérleti fizika kurzusokon mutatjuk be. A képzés előrehaladtával a mélyebb megalapozottságú elméleti fizika tárgyak, illetve szaktárgyak következnek.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: kísérleti fizika, fizika laboratórium, mechanika, kvantummechanika, elektrodinamika, szilárdtestfizika, statisztikus fizika, anyagtudomány, informatika, nukleáris technika, optika és lézerfizika, orvosi és biofizika.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A képzésen olyan fizikusokat - természettudományos szakembereket - képzünk, akik képesek rá, hogy a mindennapi életben, a műszaki és a gazdasági területeken, vagy akár az államigazgatásban is fontos szerepet vállaljanak, irányítsanak, szervezzenek és megoldjanak kihívásokat a fizika segítségével.

Végzett fizikusként nemcsak a fizika fogalomrendszerét, törvényszerűségeit és összefüggéseit fogod ismerni, hanem a tudományos eredményeken alapuló fizikai elméletek és modellek titokzatos mélységeiben is jártas leszel. A laboratóriumi gyakorlatoknak köszönhetően modellezni tudod majd az egyszerűbb fizikai jelenségeket, amelyeket megértesz és mérni is tudsz majd. Képes leszel a fejlesztési folyamatok fizikán alapuló részének tervezésére és szervezésére is.

Milyen területek közül választhatsz?

Kétféle specializáció közül választhatsz.

Fizikus specializáció: erős elméleti képzést nyújt és főként a fizikus mesterképzés kutatófizikus specilizációjára készít fel.

Alkalmazott fizika specializáció: gyakorlatorientált képzést nyújt, amely lehetőséget teremt rá, hogy már a fizika alapdiplomával is elhelyezkedhess.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek