Skip to main content
képzések szakkereső Gépészmérnöki BSc

Gépészmérnöki BSc

Gépészet
Tervezés
Gépelemek
Mechanika
Statika
Szilárdságtan
Dinamika
Rezgéstan
Anyagszerkezettan
Anyagtechnológia
Áramlástan
Áramlástechnikai gépek
Energetika
Hőtan
Hőerőgépek
Informatika
Irányítástechnika
Okos eszközök
Szabályozástechnika
Robotok
Robotrendszerekbiomechanika
Biokinetika
Géptervezés
Gépek üzemeltetése
Műszaki ábrázolás
CAD alapjai
végeselemes modellezés
Gépgyártástechnológia
Kiber-fizikai rendszerek
Épületgépészet
Komforttechnika
Vegyipari gépek
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
angol
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
312
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc
Szakirányú továbbképzés

Mindig is kiváncsi voltál a gépek, járművek működésére? Érdekelt, hogy te magad is képes lennél-e egy ilyen szerkezet összerakására? Akkor a gépészmérnöki szak neked való!


Miért ezt a szakot válaszd?

Ha láttár már űrhajó fellövést, repültél repülőgéppel, vezettél már autót, vagy esetleg hordasz magadnál egy okos eszközt, akkor biztosan találkoztál olyan eszközökkel, amiket gépészmérnökök terveztek, gyártottak. Nem is feltétlenül gondolunk bele, de a minket körülvevő világ megteremtésén nap mint nap számos gépészmérnök dolgozik. A BME Gépészmérnöki Kar gépészmérnöki alapszakja hazánk legnépszerűbb szakjainak egyike. A magas jövedelmi viszonyok és kiemekedő elhelyezkedési lehetőségek mellett a gépészmérnöki alapszak előnye, hogy számos specializálódási lehetőséget biztosít a későbbiekben, akár a tudomány területén, akár az iparban képzeled el a jövődet.

"Az elméleti tudás látszik, hogy nemzetközi szinten megállja a helyét, nagyon jó szívvel gondolok vissza az egyetemi éveimre"

- Dr.Kling Sándor

Mi kell a sikeres felvételihez?

A képzésen elsősorban a matematikában és informatikában szerzett tudásra, valamint kreativitásra lesz szükséged, de a fizika egyes területei (mechanika, hőtan, elektromosságtan) is alapvető jeeltőségűek. Az alábbi érettségi tárgyak közül legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni. Javasoljuk, hogy matematikát válaszd, a tanulmányaid során ez lesz a leghasznosabb. További felvételi információért látogass el a kari honlapra: https://felvi.gpk.bme.hu/bsc/gepesz

Miről szól a képzés?

Képes leszel gépek és gépészeti berendezések üzemeltetésére és fenntartására. A gépipari technológiák bevezetésére, alkalmazására, a munka szervezésére és irányítására. A műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés átlagos bonyolultságú feladatainak ellátására, a munkaerőpiac igényeit is figyelembe véve. Általános műszaki és kapcsolódó gazdasági ismeretekkel és képességekkel rendelkezel majd a gépészeti rendszerek és technológiák tervezése, vizsgálata és üzemeltetése terén.

Mit fogsz tanulni?

A képzés elején elsajátítod a mérnöki területekhez szükséges alapvető természettudományos, gépészeti és informatikai ismereteket. Az oktatás különös figyelmet fordít a matematikai, fizikai, géprajzi és anyagtechnológiai ismeretek átadására. Az alapvető ismeretek bővülésével fokozatosan bevezetésre kerülnek a szakmai tantárgyak, amelyek főként a gépelemek, valamint hő- és áramlástan, illetve gépgyártástechnológia területére fókuszálnak.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Ha elvégzed a szakot, átfogóan megismered a műszaki szakterület alapvető tényeit és határait. Megtanulod a géptervezési elveket és módszereket, gépgyártástechnológiai, irányítástechnikai eljárásokat és működési folyamatokat. Értelmezni és modellezni tudod majd a gépészeti rendszerek szerkezeti egységeinek felépítését, működését és az alkalmazott rendszerelemek kapcsolatát. Elsajátítod a műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotását. Képes leszel irányítani és ellenőrizni a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, a minőségbiztosítás elemeit szem előtt tartva. Gépészként kívűlről belülről át fogod látni a gépek elkészítésének folyamatát, a tervezéstől a kivitelezésig.

Milyen területek közül választhatsz?

Hallgatóként az 5. félévtől kezdve az általad választott specializáción folytathatod a tanulmányaidat, amely során egy adott szakterületen szerezhetsz mélyebb tudást. Ezek a specializációk a következők:

Anyagtechnológia: Az Anyagtechnológia specializáció képzés célja, hogy korszerű, versenyképes tudást szerezz a fémekkel, kerámiákkal és polimerekkel és azok kompozitjaival kapcsolatos anyagismereti, feldolgozási, tervezési és anyagvizsgálati tématerületeken. A képzés során az elméleti tudásod korszerű berendezések segítségével gyakorlati ismeretekkel egészíthetik ki.

Épületgépészet: Az épületgépész specializáció célja az épületgépészeti rendszerek tervezéséhez szükséges alapismeretekkel rendelkező épületgépészek képzése, akik a szükséges rendszerkialakítási és méretezési ismereteken felül energetikai és gazdasági értékelési ismeretekkel is rendelkeznek.

Folyamattechnika: A folyamattechnika specializáció célja korszerű, az iparban jól alkalmazható áramlástechnikai, folyamattechnikai és energetikai ismeretek átadása. A képzés középpontjában a gépészeti rendszerek tervezési és üzemeltetési kérdései állnak.

Gépészeti fejlesztő: A gépészeti fejlesztő specializációban olyan gépészmérnököket képzünk, akik képesek a gépek, berendezések üzemeltetése során felmerülő mérnöki feladatok mechanikai, áramlás- és hőtechnikai modellezésére, a modellek matematikai és számítástechnikai módszerekkel történő analízisére, valamint az ezzel kapcsolatos kísérletek kivitelezésére.

Gépgyártástechnológia: Megismerkedhetsz az alapvető forgácsolási eljárásokkal, berendezésekkel és különféle gyártást támogató szoftverekkel. Lehetőség nyílik korszerű ismeretszerzésre, szerszámgépek és ipari robotok elvi felépítésének és "programozásának" és több gyártást támogató szoftvernek a megismerése.

Géptervező: Olyan gépészmérnökké válsz, aki az ipar bármely területén – különösen az általános- és mezőgéptervezés, továbbá a műszerek tervezése feladatkörökben – képes a teljes innovációs folyamatot, az ötlettől a megvalósításig, és a piacra jutásig átfogni.

Matematikus mérnök: Olyan gépészmérnökké válsz, aki nemzetközi összehasonlításban is jelentős és modern matematika ismeretekkel rendelkezik. Képes gépészmérnöki ismereteit matematika tudásával kombinálva, mélyebb, alaposabb ismeretek megszerzése és modern mérnöki szemlélet alapú munkavégzésre.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.

Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek