Skip to main content
képzések szakkereső Infrastruktúra-építőmérnöki MSc - levelező

Infrastruktúra-építőmérnöki MSc - levelező

Infrastruktúra műtárgyak
Útpályák
Vasúti pályák
Intelligens közelekedés
Vízhasznosítás
Szennyvíztisztítás
Vízminőség
Képzési szint
Mesterképzés
Képzés munkarendje
levelező
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
3 félév
Képzés indulása
Szeptember
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
500000/félév
Továbbtanulás lehetősége
PhD

Az út- és vasútmérnöki specializációra jelentkezett hallgatók tanulmányaik során megismerik a stratégiai tervezés módszertanát, a komplex létesítmények tervezési és kivitelezési folyamatait. A képzés során különös hangsúlyt helyezünk a rendszerszemléletű megközelítésre, az élettartam alapú szemléletre, a projektek lebonyolításához szükséges készségek fejlesztésére, valamint a számítógéppel segített módszerek alkalmazására.
A Víz- és vízi környezetmérnöki specializáció képzési céljának középpontjában a vízhasznosítási- és vízkárelhárítási létesítmények tervezése, a vízminőség-szabályozás, vízellátás, szennyvíztisztítás, csatornázás, a mérnöki tevékenységek környezetre gyakorolt hatásainak bemutatása és elemzése, valamint terepi és laboratóriumi mérések, a folyamatok megismerésén túl a korszerű számítógépes szimulációk elsajátítása, numerikus modellezés alapjainak megismerése áll.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes erre a (levelező rendszerű) mesterképzésre jelentkezned, ha érdekel a stratégiai tervezés, a komplex létesítmények tervezési és kivitelezési folyamata, szeretsz rendszerben gondolkodni, szeretnéd látni egy infrastrukturális rendszer teljes életciklusát, és nyitott vagy a legújabb számítógéppel és szoftverekkel megtámogatott módszerek alkalmazására. A mesterképzésen van olyan specializáció, ahol fontos szerepet kapnak a terepi és laboratóriumi mérések, a korszerű számítógépes szimulációk vagy a numerikus modellezés, amelynek az alapjait megismerheted a képzés során.

Miről szól a képzés?

A (levelező rendszerű) mesterképzés célja olyan speciális tudással rendelkező mérnökök képzése, akik az építőmérnöki alapismereteken túlmenően képesek elsősorban infrastrukturális létesítményekkel kapcsolatos műszaki fejlesztési, kutatási, irányítási, projektmenedzseri feladatok önálló ellátására. Emellett bonyolult és speciális mérnöki létesítmények tervezését és szakértését is végre tudják hajtani.
A mesterszakot sikeresen elvégzők előtt több út áll: mérnökként folytathatják pályájukat a munkaerőpiacon, amennyiben az akadémiai, kutató pálya iránt érdeklődnek, a posztgraduális doktori képzésre is jelentkezhetnek.

Mit fogsz tanulni?

Mesterképzéses tanulmányaid alatt az alábbi szakterületeket / témaköröket biztosan érinteni fogjátok:
- természettudományi és matematikai ismeretek (Építőmérnöki matematika MSc; Fizika laboratórium építőmérnököknek; Numerikus módszerek)
- gazdasági és humán ismeretek (Számvitel, kontrolling; Vállalati pénzügyek; Mérnöketika)
- infrastruktúra-építőmérnöki szakmai ismeretek:
- Út- és vasútmérnöki specializáció: Közlekedési stratégiai tervezés;Vasúti állomástervezés; Intelligens közlekedési rendszerek
- Víz- és vízi környezetmérnöki specializáció: Víz‐ és szennyvíztisztítás; Vízi környezeti monitoring; Vízhasznosítási létesítmények tervezése

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A (levelező rendszerű) mesterszak elvégzése után olyan mérnök leszel, akinek megvan a tudása az építőmérnök szakma teljes területén, ám különösen az infrastruktúraépítés terén felmerülő tervezési, építési, fenntartási, üzemeltetési feladatok ellátásához.
Attól függően, hogy melyik specializációt választod, ismerni fogod a városi közlekedés / a közúti és vasúti közlekedési rendszerek / a vízi közműrendszerek tervezési és elemzési módszereit, a vízgazdálkodási metódusokat, továbbá a vízgazdálkodási nagylétesítmények működését is.
Meglesz a tudásod ahhoz, hogy felismerd, megértsd az infrastruktúraépítés területén felmerülő problémákat, szakértői véleményeddel pedig a megoldási stratégiákat is ki tudod majd dolgozni.
Ismered és használod majd azokat az eljárásokat, amelyeket a közúti, a vasúti, a környezeti, a vízgazdálkodási és a települési infrastruktúra-rendszerek tervezéséhez, építéséhez és működtetéséhez használnak. Szükség esetén akár a továbbfejlesztésükre is tudsz majd javaslatot tenni.

Milyen területek közül választhatsz?

A (levelező rendszerű) mesterképzés során az alábbi két specializáció közül választhatsz:
- Út- és vasútmérnöki specializáció: ha emellett a specializáció mellett döntesz, képes leszel komplex közlekedési rendszerek tervezésére és a témával kapcsolatos szakértői feladatok ellátására.
- Víz- és vízi környezetmérnöki specializáció: ha emellett a specializáció mellett döntesz, képes leszel vízhasznosítási- és vízkárelhárítási létesítmények tervezésére, a vízminőség-szabályozás, a vízellátás, a szennyvíztisztítás, a csatornázás területeivel kapcsolatos mérnöki tevékenységek környezetre gyakorolt hatásainak felismerésére, bemutatására és elemzésére.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek