Skip to main content
képzések szakkereső Ipari termék és formatervező mérnöki BSc

Ipari termék és formatervező mérnöki BSc

Terméktervezés
Ipari formatervezés
Ergonómia
Marketing
Alkotás
Használati tárgyak
Prototípus
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
337
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc
Szakirányú továbbképzés

Képzeld el, hogy Te vagy az, aki megálmodja az autóipar következő formai forradalmát, vagy egy olyan okos háztartási eszközt tervez, amely megkönnyíti az emberek mindennapjait!


Miért ezt a szakot válaszd?

Itt minden lehetőség adott ahhoz, hogy új, innovatív ipari termékeket tervezz! Hogy megálmodj, majd létrehozz bármilyen eszközt! Az ipari termék- és formatervező mérnök alapszakon semmi nem szab határt a kreativitásodnak. Mi segítünk megtalálni a benned rejlő gyermeki kíváncsiságot, amihez utána biztosítjuk a kellő mérnöki tudást is! Ezen a szakon a műszaki szakértelem és az esztétikai látásmód találkozik, hogy olyan termékeket hozhass létre, amelyek nem csak gyönyörűek, de kiemelkedő minőségűek is. Ha szabadidődet rajzolással töltötted, és szeretnéd ezt a hobbit a munkád során is felhasználni, akkor itt a te helyed! Egyre nagyobb hangsúlyt kap az esztétika és az ergonómia, valamint a fenntartható tervezés - ezeket mind beépítheted egy termék megalkotásának lépéseibe! A BME Gépészmérnöki Kar ipari termék- és formatervező alapszak egy igazi jolly joker, a műszaki és a művészeti képzések határmezsgyéje. A képzés erős műszaki alapok mellett hangsúlyos művészeti képzést is nyújt, ezzel magabiztos tudással léphetsz ki a munkaerőpiacra!

"A kitartásra nevelt a képzés."

- Bálint Levente, hallgató

"Az egyetemi közeg és a szaktársak is arra inspirálnak, hogy minél többet hozz ki egy tárgyból, magadból."

- Emődi Gergő, hallgató

Mi kell a sikeres felvételihez?

Elsősorban matematikai és informatikai tudásra, valamint kreativitásra lesz szükséged. Ezen a szakon az egyik érettségi tantárgyból kötelező emelt szinten vizsgázni. Javasoljuk, hogy matematikából tegyél emelt szintű érettségit, így nem csak többletpontra tehetsz szert, de későbbi egyetemi tanulmányaid sikerességét is megalapozhatod. Szükséges lesz rajzi alkalmassági vizsgán is megfelelned,hogy nálunk válj szakemberré. További információt a felvételi eljárásról a GPK kari honlapon találsz: https://felvi.gpk.bme.hu/bsc/termek

A rajzi alkalmassági vizsga részletes szabályait a Felvételi Szabályzat 5. melléklete tartalmazza.

Miről szól a képzés?

Olyan szakemberként lépsz a munkaerőpiacra, aki termékek formai világát forradalmasíthatja, mindennapi eszközeinket fejleszti, tökéletesíti vagy innoválja. A kreativitás, a mérnöki precizitás, az ergonómia és környezettudatosság mellett elsajátítod azt a komplex látásmódot, amellyel BME-s mérnökként a jövő problémáira találsz gyakorlatorientált, innovatív megoldásokat.

Mit fogsz tanulni?

A képzés elején elsajátítod a mérnöki területekhez szükséges alapvető természettudományos, gépészeti, és tervezési ismereteket. Az oktatás során különös figyelmet kap a matematikai, fizikai, géprajzi és tervezéselméleti ismeretek tanulmányozása. Emelett folyamatosan, különböző szakmai területeket ismersz meg egyre mélyebben, úgy, mint például a formatervezés, terméktervezés, termék menedzselés de olyan érdekes óráid is lesznek, mint a pszichológia.
Tárgyak: Terméktervezésvezés módszertana, Integrált terméktervezési gyakorlat, Szabadkézi rajz, Forma- és színtan, Formatervezés, Ergonómia, Designtörténet

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Itt minden tudást meg fogsz kapni, ami a terméktervezéshez szükséges, és még egy kicsit többet is! A matematika és a természettudományok rejtelmein kívül, az alapvető tervezési elveket és módszereket teszed magadévá. Bátran használod majd a különböző gyártási technológiákat és folyamatokat, valamint a legfontosabb alapanyagokat. Ahhoz, hogy igazán kiváló szakember legyen belőled ha elvégzed a szakot, az ergonómia és a pszichológia titkaival is képben leszel, és a marketing, menedzsment és környezetvédelem területeiről is sokat fogsz tudni. De ez még nem minden! Kreativitásod és műszaki tudásod révén megvalósíthatod majd saját termékkoncepcióidat is! Az egyszerűbb termékek tervezése mellett, a virtuális modellezésben is otthonosan fogsz mozogni. A sok gyakorlati és csoportos feladat miatt pedig a csapatmunkában is gyakorlatot fogsz szerezni.

Milyen területek közül választhatsz?

Ebben a képzésben nincsenek specializációk, ugyanakkor a speciális ismeretek megszerzésére a tanterv keretein belül (választható tárgyak felvételével) van lehetőség. Ezek a következők:

Terméktervezés: Tovább mélyítheted műszaki jellegű ismereteid. Megismerheted napjaink elektronikájának alapjait, tájékozódhatsz a jövőbe mutató intelligens termék elemekről, a termék-ember-környezet kapcsolatrendszeréről. Megismerkedhetsz szimulációs eljárásokkal, tovább mélyítheted anyagtudományi és technológiai ismereteid.

Termékmenedzsment: A termékmenedzsment ismeretanyaga a korábban megszerzett gazdasági, menedzsment, marketing és ergonómiai alapismeretekre építve elmélyíti a diákok tudását a termékfejlesztés emberi és szervezeti vonatkozásaiban.

Formatervezés(design):Formatervezés (design) ismereteiddel hatékonyan támogatod az integrált terméktervezést, fejlesztési projekt feladatok esztétikai, formai megoldásait.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.

Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek