Skip to main content
képzések szakkereső Járműmérnök BSc

Járműmérnök BSc

Járművek
Járműrendszerek
Szerkezeti elemek
Működés
Járműgyártás
Tesztelés
Járművizsgálat
Problémamegoldás
Üzemeltetés
Karbantartás
Javítás és újrahasznosítás
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
310
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

Szerinted milyen járművekkel fogunk utazni a jövőben? Ha mindig is érdekelt a közlekedési eszközök működése, tervezése, gyártása és üzemeltetése akkor itt a helyed! Válj a jövő járműveinek alakítójává és tervezz autókat, repülőket, vagy akár találj fel valami teljesen újat!


Miért ezt a szakot válaszd?

Tervezd velünk jövőt! Ha ezt a képzést választod, megismerheted az egyes közlekedési eszközök működését, megtudhatod, hogyan tervezik és gyártják a különböző járműveket, és mire kell odafigyelni az üzemeltetésük közben. Válj a jövő járműveinek megalakítójává és tervezz autókat, repülőket, vagy akár találj fel valami teljesen újat!

"A szakmával együtt megtaláltam az inspiráló példaképet is Bokor József tanár úr személyében, aki máig jó barátom. Ebből is látszik, hogy milyen nagy szerepe lehet egy ilyen ösztönző személynek a pályaválasztásban, a szak- vagy a szakirányválasztás előtt."

- Szász István

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ha járműmérnöknek jelentkezel, legalább egy tantárgyból emelt szinten kell érettségizned az alábbiak közül: matematika, biológia, fizika, informatika, kémia vagy egy szakmai érettségi vizsgatárgy.

Miről szól a képzés?

Ezen a szakon olyan járműmérnököket képzünk, akik megfelelnek a legmodernebb ipari elvárásoknak és munkájukkal választ adnak napjaink közlekedési, szállítási és logisztikai kihívásaira. E közben szem előtt tartják a biztonság, a környezetvédelem és az energiagazdálkodási kérdések fontos szempontjait.
A képzés során megismerheted a közúti, a vasúti, a vízi- és a légijárművek, valamint más járműrendszerek tervezésének, gyártásának, karbantartásának és újrahasznosításának izgalmas világát, a szállítási és logisztikai folyamatokat, vagy akár az építő- és anyagmozgató gépek üzemeltetésének mikéntjét.

Mit fogsz tanulni?

Ha járműmérnök leszel, közúti, vasúti, vízi és légi járműveket vagy akár építő- és anyagmozgatógépeket fogsz tervezni, fejleszteni, üzemeltetni, javítani, és részt vehetsz akár a gyártásukban is. Megtanulod majd az alapvető közlekedési, szállítási és logisztikai folyamatok sajátosságait is.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: aerodinamika, anyagismeret, anyagmozgatás, automatizálás-technika, alektrotechnika

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Velünk a jövő (jármű)mérnöke leszel, aki kreatív megoldásokat kínál a közlekedés terén felmerült kihívásokra. Otthonosan mozogsz majd különböző járművek, közlekedési eszközök, anyagmozgató gépek tervezésében, gyártásában, üzemeltetésében, karbantartásában, javításában és újrahasznosításában is. Tesztelni tudod majd a különböző közlekedési rendszereket, és úgy ismered majd ezek felépítését, mint a tenyeredet.

Milyen területek közül választhatsz?

Az első három félévben az alapozó természettudományos, gazdasági és humán ismeretekkel, valamint a szakmai törzsanyaggal ismerkedhetsz meg. Ez elég idő arra, hogy ezután már biztos alapismeretekkel rendelkezz ahhoz, hogy számodra a leginkább megfelelő specializációt válaszd.

4. félévtől az alábbi specializációk közül választhatsz:

Gépjárművek: megismerkedhetsz a gépjárművek felépítésével, a motorokkal, az erőátviteli rendszerekkel, a futómű-, fék- és kormányrendszerekkel, a kiegészítő elektronikus berendezésekkel, valamint a gépjárművek üzemeltetéséhez kapcsolódó területekkel.

Légijárművek: elsajátíthatod a repülőgépek berendezéseinek felépítését, működését és a kapcsolódó mérnöki számításokat. Megismerheted a szükséges áramlástechnikai, illetve aerodinamikai tudományokat, a repülőgépek hajtóműveinek és szerkezetének működését.

Járműmechatronika: a mechatronika alapvetően a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja. Ezt a három komponenst, rendszert tudod majd kezelni, különös tekintettel a járművekben előforduló alkalmazásukra.

Járműgyártás: megismerkedhetsz a járművek anyag- és gyártási technológiáival, a gyártásautomatizálással, a járműgyártás és összeszerelés folyamataival és minőségbiztosítási rendszereivel. Továbbá betekintést kapsz majd a járműdiagnosztikai módszerekbe és annak eszköztárába.

Vasúti járművek: megismerkedhetsz a villamos- és dízelvontatású kötöttpályás járművek és járműszerelvények szerkezeti kialakításával és mechanikai tulajdonságaival. Elsajátíthatod a dízelmotorok felépítését és működését is.

Vízi járművek: megismerkedhetsz a tengeri és a folyami hajókkal, azok komplex felépítésével és fedélzeti, gépészeti, illetve villamos berendezéseivel. Megtanulod majd a témához nélkülözhetetlen áramlástani ismereteket is.

Járműfelépítmények: ezen a specializáción a járművek felépítményének kialakítását és üzemeltetését sajátíthatod el, ehhez modern szoftvereket és technológiai anyagokat ismerhetsz meg.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek