Skip to main content
képzések szakkereső Környezetmérnöki BSc

Környezetmérnöki BSc

Mérnök
Környezetmérnök
Környezet
Menedzsment
Fenntarthatóság
Technológia
Vállalat
Intézményrendszer
Szabványok
Gyakorlati tudás
Természetvédelem
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
334
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltséges
Továbbtanulás lehetősége
MSc
PhD

Érdekel a környezetvédelem és a környezetbarát műszaki megoldások? Ha igen, akkor a Környezetmérnöki alapszak Neked való! Itt olyan tudást szerezhetsz, ami egyszerre ötvözi a műszaki és természettudományos alapokat a gazdasági és menedzsment ismeretekkel. Így megtanulhatod, hogyan alkalmazhatod ezeket az összefüggéseket anélkül, hogy bármelyik szakirány mellett elköteleződnél. A jövőbeli munkahelyed, a vágyaid és életpályád alakulása szempontjából nyitva áll az út műszaki és menedzsment irányba is. Egy dolog viszont biztos: a cél egy fenntartható élet létrehozása a Földön, amihez Te aktívan és pozitívan járulhatsz hozzá!


Miért ezt a szakot válaszd?

Fontosnak tartod a környezetvédelmet? Érdekelnek a környezetbarát műszaki megoldások? Olyannyira, hogy hivatásként is foglalkoznál ezekkel a témákkal? A Műegyetem környezetmérnöki szakján valóra válthatod ezt a vágyad. Ötvözd a műszaki és a természettudományos alapokat a gazdasági és menedzsment-ismeretekkel. Egyesítsd mindezt környezetmérnökként.

"Folyamatosan változó, mindig mást jelentő, de alapvetően időtálló szakma"

- Szabó Zsolt

"Egy környezetmérnök, ha a szakmájával foglalkozik, akkor biztosan jót tesz."

- Dr. Csikor Zsolt

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ha a környezetmérnöki alapszakra felvételizel, akkor elsősorban a természettudományos órákra kell koncentrálnod a középiskolában. Az alábbi tárgyak legalább egyikéből emelt szintű érettségit kell tenned: matematika, biológia, fizika, földrajz, informatika, digitális kultúra, kémia, természettudomány, fenntarthatóság.

Miről szól a képzés?

Környezetmérnökként te leszel a híd a műszaki és a menedzsment iparágak között. Egyedi tudásoddal összekapcsolhatod a természettudományos, az ökológiai, a műszaki, a gazdasági és a menedzsment-területeket. Széles látóköröd lesz ahhoz, hogy könnyedén kapcsolódhass más szakterületekhez, és támogasd a döntéshozatalt a terepmunkáktól egészen az irodai feladatokig. Segíthetsz hatékony megoldást találni az egyes iparágak fenntarthatósági kihívásaira, vagy akár arra, hogyan előzzük meg ezeket a problémákat.

Mit fogsz tanulni?

A képzés során általános mérnöki ismereteket fogsz tanulni, számos területbe belelátsz majd, hogy tisztában légy az ottani főbb témákkal, problémákkal, és lásd közöttük az összefüggést. Kevesebb labor- és több szakmai gyakorlatod lesz, emellett például gazdasági és jogi ismereteket is elsajátíthatsz.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: ökológia, geológia, monitoring és térinformatika, talajvédelem, környezetmérnöki alapismeretek, települési vízgazdálkodás és vízminőségvédelem, környezeti kárelhárítás, ökológikus építészet.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A környezetmérnöki alapszak elvégzésével ismerni fogod a környezetvédelem területével kapcsolatos matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket. Magabiztosan tudod használni a szakmai adatbázisokat, illetve a speciális tervező, modellező és szimulációs szoftvereket. Átfogó tudásod lesz a környezeti elemek és rendszerek jellemzőiről és összefüggéseiről, valamint az azokra ható környezetkárosító anyagokról. Ismerni fogod a környezetvédelem gazdasági, menedzsment és projektkezelési fogalmait, tájékozott leszel a környezetvédelmi technológiák és működő berendezések terén is. Képes leszel környezeti elemzések és mérések elvégzésére, hatásvizsgálatok és -tanulmányok összeállítására. Részt vehetsz majd szakértői, tanácsadói és döntéshozói munkában, tudásodat kamatoztathatod olyan gyakorlati területeken, mint a pályázatírás vagy hatósági feladatok ellátása is.

Milyen területek közül választhatsz?

Kétféle specializáció közül választhatsz:

Környezetmenedzsment: a specializáció a környezet gazdasági és társadalmi vonatkozású kérdéseivel foglalkozik. Ha ezt a területet választod, megismerkedsz a környezetvédelmi intézményrendszer felépítésével és összefüggéseivel.

Környezettechnológia: a specializáció az ipari termelési folyamatokba és a környezeti technológiákba nyújt betekintést (pl. szennyvíztisztítás, hulladékgazdálkodás).

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek