Skip to main content
képzések szakkereső Közlekedési műszaki szakértő

Közlekedési műszaki szakértő

járműbiztonság
balesetelemzés
közlekedésbiztonság
Képzési szint
Szakirányú továbbképzés
Képzés munkarendje
levelező
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
4 félév
Képzés indulása
Február
Szeptember
Finanszírozási forma
Önköltséges
Önköltség összege
420 000 Ft/félév

Te lehetsz az a szakember, aki képes lesz egyetlen kis kirakó darabból megérteni egy komplex közlekedési eseményt.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes ezt a szakirányú továbbképzési szakot választanod, ha szakértője szeretnél lenni a különböző közlekedési, forgalmi szituációk műszaki, technikai kérdéseinek.

Mi kell a sikeres felvételihez?

A szakirányú továbbképzéshez szükséges feltételek:
mesterképzésben (vagy a korábbi képzési rendszer szerinti egyetemi szintű képzésben) szerzett gépészmérnöki, járműmérnöki vagy közlekedésmérnöki oklevél.

Miről szól a képzés?

A szakirányú továbbképzés célja a közlekedési szakterületen speciális ismeretekkel bíró szakmérnökök képzése, akik átfogó tudással rendelkeznek a balesetelemzés, a járműértékelés, a jármű-üzemeltetés és a járműjavítás területén. E tudás birtokában a végzett szakmérnökök többek között az igazságügyi szervek munkáját is támogathatják.

Mit fogsz tanulni?

A szakirányú továbbképzésen az alábbi szakterületeket, témákat biztosan érinteni fogjátok:
matematika, jogi ismeretek, számítógép alkalmazása, rendszertechnika, forgalomtechnika, bűnügyi technikai ismeretek, járműkárok, kárelemzés, baleseti helyszínelés, adatfeldolgozás, kötött pályás járművek, fotogrammetria, személyi sérülések, gépjárművizsgálatok, baleseti formák.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A szakirányú továbbképzés során elsajátíthatod a területhez kapcsolódó jogi, bűnügyi technikai, helyszínelési, valamint a szakértői vélemény készítéséhez szükséges ismereteket. Emellett az igazságügyi szervek tevékenységéhez, szakértői támogatásához szükséges adminisztratív és módszertani képességekre tehetsz szert.
Megtanulhatod a közúti ágazat szakmai sajátosságainak megfelelően a működéssel, a karbantartással, a javítással, az állapot minősítésével, a meghibásodási kockázatokkal, a meghibásodások folyamán előálló balesetek rendszertechnikai elemzésével kapcsolatos szakmai és szakmaspecifikus ismereteket. Tudásod továbbfejlesztésével javíthatsz az elemző és értékelő képességeiden.
Ezen felül speciális módszerek alkalmazásához szükséges ismereteket sajátíthatsz el, minthogy a személyi sérülésekből milyen jelek utalnak a balesetek kialakulására, és ehhez milyen szimulációs szoftvereket használhatsz.

Milyen területek közül választhatsz?

A szakirányú továbbképzésen nincs külön specializáció.

Miből finanszírozd?

A képzésen önköltséges vehetsz részt.

Ösztöndíj lehetőségek