Skip to main content
képzések szakkereső Közlekedésmérnök BSc

Közlekedésmérnök BSc

Közlekedés
Rendszerszemlélet
Tervezés
Szervezés
Üzemeltetés
Informatika
Gazdaság
Biztonság
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
332
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

A mindennapi életünk szerves része a közlekedés. Alakítsad, formáld a közlekedési rendszert, legyél hatással a személyek és áruk mozgására. A mérnökök számára hasznos általános alapismeretek mellett megismerkedhetsz a közlekedés informatikai, gazdasági, irányítási, üzemeltetési feladataival, kihívásaival. Általános képet kapsz valamennyi közlekedési módról és Te választod ki, hogy melyikkel szeretnél mélyebben megismerkedni: közút, vasút, vízi vagy légi közlekedés.


Miért ezt a szakot válaszd?

Ha a közlekedésmérnök alapszakot választod, aktív formálója és alakítója lehetsz a mindennapjaink szerves részét képező egyéni és közösségi közlekedésnek. Általános mérnöki alaptudást szerezhetsz, emellett megismerkedhetsz a közlekedés informatikai, gazdasági, irányítási, üzemeltetési feladataival, és azokkal a kihívásokkal, amelyekre lehet, hogy te találod meg a megoldást. A képzés révén egy általános képet kapsz valamennyi közlekedési módról, és majd te választod ki, melyikkel szeretnél mélyebben megismerkedni, legyen az közút, vasút, vízi vagy légi közlekedés.

"Az egyetemista évek azok, amiket a legszabadabban tud megélni az ember. Ilyenkor tudja megalapozni - vagy akár meg is valósítani - az álmait."

- Dr. Farkas Gyula

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ha közlekedésmérnöknek jelentkezel, legalább egy tantárgyból emelt szinten kell érettségizned az alábbiak közül: matematika, biológia, fizika, informatika, kémia vagy egy szakmai érettségitárgy.

Miről szól a képzés?

A közlekedésmérnök alapképzés során olyan tudást, képességet és attitűdöt sajátíthatsz el, amellyel a közlekedést egy átfogó, komplex rendszerként fogod látni és kezelni. A „big picture” mellett megismerheted a rendszer részleteit, és azokat a tervezési, szervezési és üzemeltetési mérnöki problémákat, amelyek megoldására is képes leszel más társterületekkel (például gépészet, építőmérnöki területek) együttműködve.

Mit fogsz tanulni?

Közlekedésmérnökként megtanulhatod, hogyan tervezd meg a közösségi közlekedés menetrendjét vagy egy város tömegközlekedési hálózatát. Olyan ismeretekre tehetsz szert, amellyel meg tudod majd határozni, milyen járművekkel gazdaságos és célszerű az üzemeltetés. Tervezhetsz jelzőlámpás irányítási rendszereket vagy akár azt is, hogy az egyes közlekedési csomópontokban milyen közlekedési rendet érdemes kialakítani. Tanulhatsz a közlekedés fejlesztésével, üzemeltetésével és gazdasági kérdéseivel kapcsolatos tantárgyakat is. Megismerheted a közlekedési, az áru- és a személyszállítási folyamatokat, és azokat az informatikai és módszertani eszközöket, amelyekkel megtervezheted, szervezheted és üzemeltetheted ezeket a logisztikai folyamatokat.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: anyagismeret, elektrotechnika, forgalomtechnika, gépjármű üzemtan, hajózási informatika, hő- és áramlástan.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A közlekedésmérnök alapszak elvégzésével képes leszel jármű- és pályaüzemeltetői (pl. járművek és pálya karbantartásának tervezése és szervezése), közlekedésszervezői (pl. menetrendtervezés), informatikai- és információközlési (pl. vasúti biztosító berendezések üzemeltetési és fejlesztése), közlekedéstervezési (pl. forgalmi rend) és gazdasági (pl. közlekedési tendenciák nyomon követése és előrebecslése) feladatok elvégzésére, folyamatok menedzselésére.

Milyen területek közül választhatsz?

Az oktatás többlépcsős szerkezetű tanterv keretében zajlik. Az első három félévben az alapozó természettudományos, gazdasági és humán ismeretekkel, valamint a szakmai törzsanyaggal ismerkedhetsz meg.

A negyedik félévtől az alábbi specializációk választhatók:

Közúti közlekedési folyamatok: ezen a specializáción a közúti közlekedési mód technológiai, üzemeltetési, informatikai és menedzsment aspektusait, valamint az alágazati infrastruktúra tervezési alapjait ismerheted meg.

Vasúti közlekedési folyamatok: ezen a specializáción a vasúti közlekedési mód technológiai, üzemeltetési, informatikai és menedzsment aspektusait, valamint az alágazati infrastruktúra tervezési alapjait ismerheted meg.

Légiközlekedési folyamatok: ezen a specializáción a légiközlekedés folyamatát és környezetét ismerheted meg, ideértve a kiszolgáló rendszereket is.

Vízi közlekedési folyamatok: ezen a specializáción a víziközlekedés technológiáját, üzemeltetési, informatikai és menedzsment lehetőségeit ismerheted meg, ideértve a szárazföldi kiszolgálási rendszerelemet is.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek