Skip to main content
képzések szakkereső Logisztikai mérnök BSc

Logisztikai mérnök BSc

Logisztika
Intralogisztika
Raktározás
Anyagmozgatás
Csomagolás
Áruszállítás
Szállítmányozás
Ellátási lánc
Vállalati működés
Automatizáció
Termelés
Beszállító
Disztribúció
Folyamatfejlesztés
Optimalizálás
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
332
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

A logisztika az elmúlt évek alatt fokozatosan úgy átitatta az életünket, hogy a mindennapi hatékonyságunk, „jólműködésünk” sikertényezőjévé vált. Legyen szó akár egy vállalatról, akár egy egészségügyi intézményről, akár egy családról. Az ellátási láncokban bármerre nézel, mindenhol gyárakat, raktárakat, üzemeket láthatsz. Korszerű logisztika nélkül ezek működése elképzelhetetlen és a köztük lévő kapcsolatok sem működnének. A logisztika egy szakterület, amely olyan műszaki-technológiai, informatikai és szervezési eszköztárat, vagyis egy komplex tudást és szakmai hátteret ad a számunkra, amivel a fenti céljainkat el tudjuk érni. Ha meg akarsz ismerkedni ezekkel a módszerekkel, és az értékteremtő folyamatok szervezésében hasznos tudást akarsz szerezni, ne habozz ezt a szakot választani!


Miért ezt a szakot válaszd?

Ha ezt a szakot választod, egy olyan területet ismerhetsz meg, ami mára a mindennapi hatékonyságunk, „jólműködésünk” egyik sikertényezőjévé vált. Legyen szó egy üzleti vállalatról, egy egészségügyi intézményről vagy egy olyan kézzel fogható és hozzánk közel álló közösségről, mint a család, a logisztikai folyamatok egyszerűen megkerülhetetlenek. Az ellátási láncok gyárainak, raktárainak és üzemeinek működése, és a köztük lévő kapcsolat ma már nem létezhet logisztika nélkül.
Logisztikai mérnökként hasznos és komplex tudást kapsz, és megismerheted azt a műszaki-technológiai, informatikai és szervezési eszköztárat, amelyek birtokában értékteremtő folyamatok szervezésében vehetsz részt. A logisztikai mérnökök a munkaerőpiacon nagyon kelendők és ígéretes pálya előtt állnak.

"Logisztikai mérnökként kinyílik előttünk a világ és rengeteg lehetőségünk van tovább menni."

- Dózsa Eszter

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ha logisztikai mérnök alapszakra jelentkezel, legalább egy tantárgyból emelt szinten kell érettségizned az alábbiak közül: matematika, biológia, fizika, kémia, informatika vagy valamilyen szakmai érettségi vizsgatárgy.

Miről szól a képzés?

A logisztikai mérnök alapképzésen korszerű mérnöki ismereteket sajátíthatsz el, és megismerheted a komplex rendszerekben zajló logisztikai folyamatokat is. Megtanulhatod, hogyan üzemeltesd ezeket a rendszereket, mit kell tenni a felmerült problémák felismeréséhez és kezeléséhez, és miként vehetsz részt a logisztikai rendszerek és hálózatok műszaki-technológiai és informatikai fejlesztésében.

Mit fogsz tanulni?

Több elméleti és számos gyakorlatközpontú kurzuson vehetsz részt, amelyeken megismerheted az ellátási hálózatok felépítését és működését, az értékteremtő folyamatokat, a vállalati anyag- és információáramlás technológiáit, az áruszállítási rendszereket. A képzés részeként megtanulhatod, mit jelent a logisztikai informatika, a logisztikai rendszerek irányítása és automatizálása. Bemutatjuk a logisztikában alkalmazott gépészeti megoldásokat, ezek felépítését, elemeit és működését.
A képzés részeként megtanulhatod, hogyan hozz létre olyan folyamatokat, informatikai megoldásokat, amelyek támogatják például egy gyártóüzem vagy egy raktár belső működését, vagy éppen megkönnyítik a felhasználók logisztikai feladatainak végrehajtását.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: anyagismeret, anyagmozgató gépek és eszközök, anyagtechnológia, ipari gyártórendszerek, csomagolástechnika, elektrotechnika és elektronika, szállítási, termelési, ellátási és elosztási rendszerek, lean, automatizáció, raktározás, rendszermenedzsment, statisztika és döntéstámogatás.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Logisztikai mérnökként komplex mérnöki, technológiai, informatikai ismereteket sajátíthatsz el. Ismerni fogod a szállítmányozás módszerét, szert tehetsz automatizálási tudásra, folyamatfejlesztési és szervezési kompetenciákra. Átfogó képed lesz az ellátási láncokról, képes leszel hálózatosan gondolkodni, ismerni fogod a kereskedelem és a szolgáltató vállalatok igényeit. Részt vehetsz majd vállalati logisztikai fejlesztések projektjeiben, képes leszel logisztikai folyamatok üzemeltetésére, tervezésére és értékelésére, illetve optimalizálására.

Logisztikai technológiai ismeretek
Logisztikai informatikai ismeretek
Szállítmányozási ismeretek
Automatizálási ismeretek
Folyamatfejlesztési és szervezési kompetenciák

Milyen területek közül választhatsz?

A logisztikai mérnök alapképzésben még nincsenek specializációk, ám az utolsó félévekben a logisztikai szakma olyan specifikus területeivel ismerkedhetsz meg, amelyek támogatják a hatékony logisztikai üzemmérnöki munkát, és előkészítik a későbbi integrálódást a logisztikai mérnöki mesterképzésbe.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek