Skip to main content
képzések szakkereső Matematika BSc

Matematika BSc

Matematika
Modellalkotás
Problémamegoldás
Algebra
Analízis
Diszkrét matematika
Kombinatorika
Gráfelmélet
Számításelmélet
Algoritmuselmélet
Geometria
Operációkutatás
Számelmélet
Valószínűségszámítás
Matematikai statisztika
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
angol
Képzési idő
6 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
370
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
500000/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc
PhD

A képzés első négy félévében a matematikai készségek fejlesztése és általános matematikai ismeretek átadása történik. Ezt követően két specializáció közül lehet választani. Az Elméleti specializáció magas szintű klasszikus matematikai műveltséget nyújt. Az Alkalmazott specializáción belül népszerű és a munkaerőpiacon is nagyra értékelt témaköröket mutatunk be. Az Adattudomány, Operációkutatás illetve Sztochasztika sáv keretében korszerű informatikai, biztosításmatematikai, optimalizálási ismereteket sajátítanak el hallgatóink. A képzésben hangsúlyos szerepet kap az önálló- és csoportmunka és a tanultak alkalmazásainak bemutatása is. A Matematikai modellalkotás tárgy keretében a hallgatók megismerkednek számos érdekes alkalmazási területtel a gazdasági, pénzügyi, mérnöki, orvosi világból.


Miért ezt a szakot válaszd?

Akkor érdemes a matematika alapszakot választanod, ha a matematika mellett érdekel a logika, a számítástechnika, az optimalizálás, a komputer algebra vagy akár a neurális hálók. Olyan alapos, korszerű és a gyakorlatban is alkalmazható matematikai tudással vértezünk fel, amellyel kiváló eséllyel indulsz a munkaerőpiacon. Ám tárt karokkal várunk akkor is, ha úgy döntesz, hogy az alapszak után inkább még továbbtanulnál.

"Az alkalmazott területeket az országban itt választják szét a legjobban. Rengeteg lehetőségünk van kutatásokat végezni, azokba bekapcsolódni."

- Mészáros Márton

"A Műegyetemen találtam meg azt a fajta elméleti matematikát, amit kerestem. Abszolút pozitív élmény itt az emberség, ami körbevesz."

- Szabó Csaba

Mi kell a sikeres felvételihez?

A sikeres felvételihez elsősorban magabiztos matematikai tudásra lesz szükséged. Emellett előnyt jelent, ha informatikából, illetve fizikából is felkészült vagy. Amennyiben van lehetőséged rá, ezekből a tárgyakból érettségizz, és tegyél legalább egy emeltszintű érettségivizsgát.

Miről szól a képzés?

Ezen a képzésen elméleti és alkalmazott matematikai ismeretekkel rendelkező matematikus lehet belőled, aki képes az alapszintű matematikai ismereteit műszaki, gazdasági, statisztikai és számítógépes területen alkalmazni.

Mit fogsz tanulni?

A képzés első négy félévében általános matematikai ismeretekről fogsz tanulni, emellett fejlesztjük a matematikai készségeidet is. Majd ezt követően választhatsz a specializációk közül.

Megtudhatod, hol és hogyan lehet a gyakorlatban is alkalmazni a matematika tudományát. Érdekes gyakorlati alkalmazási területeket ismerhetsz meg a gazdaság, a pénzügy, a mérnöki területek vagy az egészségügy világából.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: algebra, analízis, geometria, kombinatorika, gráfelmélet, valószínűségszámítás, sztochasztika, operációkutatás, informatika, algoritmuselemélet, statisztika és adattudomány.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Megismered a matematika alapvető módszereit és összefüggéseit, valamint a matematikai gondolkodás sajátos jellemzőit. Képes leszel gyakorlati problémák matematikai modelljének felállítására, pontos matematikai állítások feltárására és megfogalmazására.

Milyen területek közül választhatsz?

Négyféle specilaizáció közül választhatsz:

Elméleti specializáció: magas szintű, klasszikus matematikai műveltséget nyújt. Elsősorban azok számára ajánljuk, akik az alapok mélyebb megértésére törekednek, vagy kutatók szeretnének lenni.

Adattudományi sáv: a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia módszereivel nagy adatbázisokból hasznos ismereteket lehet kinyerni.

Operációkutatás sáv: megismerhetsz néhány klasszikus operációkutatási feladatosztályt, azok megoldási módszereit a szálltási feladattól a játékelmélet Neumann-féle alaptételéig.

Sztochasztika sáv: az időben végbemenő és végtelentől függő folyamatok vizsgálatához szükséges módszerek elemeit tanítja meg, azok ipari és pénzügyi alkalmazásaival együtt.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek