Skip to main content
képzések szakkereső Mechatronikai mérnöki BSc

Mechatronikai mérnöki BSc

Mechatronika
Tervezés
Komplex rendszerek
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
429
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc
Szakirányú továbbképzés

Okosóra, önvezető autó vagy robotkar tervezése? Nálunk a legmodernebb tudományterületeken dolgozhatsz.


Miért ezt a szakot válaszd?

Belegondoltál már, mennyi mindent terveztek a mechatronikai mérnökök? Például a karunkon lévő okos órát, az önvezető autók automatikáját, sakkozni képes robotkart, vagy akár egy elektromos karprotézist. Az informatika térhódításával pedig ez a tudományterület is egyre népszerűbbé válik. A BME Gépészmérnöki Kar mechatronikai mérnöki alapszakja a kar által kínált legrangosabb szak, népszerűsége évről-évre dinamikusan növekszik. A Műegyetemen végzett mechatronikai mérnökök a legmodernebb tudományterületen szereznek olyan tudást és tapasztalatot, amely magas jövedelmi lehetőségeket biztosít a munkaerőpiacon vagy akár kutatóként.

"Rengeteg új ismeretet szereztünk a mérnöki tudományterületek egész széles spektrumából."

- Haba Tamás, hallgató

"Ez egy jó hely arra, hogy megtalaláljuk azt, ami minket tényleg érdekel."

- Takács Dániel, hallgató

Mi kell a sikeres felvételihez?

Mivel egy mechatronikai mérnök egyszerre jártas a gépészmérnöki, illetve az informatikai mérnöki irányokban, a középiskolai években nagyon kell figyelned matematika, fizika, illetve informatika órákon. Lehetőleg járj fakultációra két tárgyból is, hogy fel tudj készülni. Ha választani szeretnél, akkor matematikából tegyél emelt szintű érettségit, a tanulmányaid során ezt tudod a legszélesebb körben alkalmazni. További felvételi információkat a BME GPK honlapján találsz: https://felvi.gpk.bme.hu/bsc/mechatronika

Miről szól a képzés?

A képzés célja olyan lelkes, sokoldalú mérnököket képzése, akik magas szinten egyesítik a gépészetet, az elektronikát, az elektrotechnikát, a számítógépes irányítást, de azt is tudják, mi a különbség ezek között. Itt megtanulhatod, hogyan tervezz és kezelj intelligens gépeket, mechatronikai berendezéseket és folyamatokat. Diplomáddal tudással és lendülettel vágsz majd neki az ipar kihívásainak az energiahatékonyság és a környezettudatosság szellemében, mesterképzésünkkel tovább haladva pedig út utakat fedezhetsz fel a gépészet és az elektronika határtalan világában!

Mit fogsz tanulni?

A képzés elején elsajátítod a mérnöki területekhez szükséges alapvető természettudományos, gépészeti és informatikai ismereteket. Különös hangsúlyt kap majd a matematikai, fizikai, géprajzi és programozási ismeretek átadása. Az alapvető ismeretek bővülésével fokozatosan bevezetésre kerülnek a szakmai tantárgyak, amelyek főként az automatizáció, valamint rendszer- és írányítástechnika területére fókuszálnak.
Tárgyak: Mechatronika, matematika, mechanika, szenzorok és aktuátorok, méréstechnika, automatizálás, informatika, programozás, numerikus módszerek és szimulációk, elektronika, rendszer- és irányítástechnika, hőtan, gépgyártástechnológia, gépelemek, gazdasági és humán ismeretek.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Mechatronikai mérnökként megismered a szakterületen alkalmazott elektromechanikai, informatikai és mozgásszabályozási rendszereket. Elsajátítod az alapvető mechatronikai tervezési, mérési, adagyűjtési elveket, módszereket és előírásokat. Képes leszel alkalmazni mechatronikai szaktudásod a termékek és technológiák tervezésénél, üzemeltetésnél és méréseknél. Elektronikai, gépészeti és informatikai szakterületek ismereteit integrálod, képes leszel rendszerszinten gondolkodni, a különböző területek szakértőivel szakmailag proaktív módon tárgyalni, elképzeléseidet hatékonyan átadni.

Milyen területek közül választhatsz?

Az 5. félévtől kezdve folytathatod tanulmányaid az alábbi specializációkon, amelyek során egy adott szakterületen szerezhetnek mélyebb tudást. A specializációk pedig a következők:

Biomechatronika: A specializáció felöleli a biomechatronika mindkét területét, azaz az életminőség javítását szolgáló eszközök, és a biológiai elvek alapján tökéletesített eszközök tervezési kérdéseit. A képzés további célja az orvos-mérnök párbeszédhez szükséges elméleti és gyakorlati tudás megszerzése.

Gépészeti modellezés: A gépészeti modellezés a gépészet három alaptudományára, vagyis a mechanika, az áramlástan és a hőtan elméleti megértésére fókuszál. A mérőeszközök, méréstechnika elmélyült megismerése által a modellező mérnök képes összetett mechatronikai- és gépészeti rendszerek kísérleti vizsgálatára, a hozzá tartozó analitikus számítások elvégzésére. Képes a folyamatokhoz köthető nagy számítási kapacitást igénylő számítógépes szimulációs modellezés elvégzésére és elemzésére.

Kiber-fizikai rendszerek: A specializáció célja, hogy leendő mérnökként megismerd a kiber-fizikai rendszerek fő alapelveit és azokat az alapvető módszereket, amelyek segítségével a fizikai eszközök (hardver) és virtuális reprezentációjuk (szoftver) elválaszthatatlan módon kapcsolódnak össze és interakcióba lépnek más hasonló eszközökkel (hálózat).

Okos eszközök tervezése: A specializáció célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a mechanikai mozgó elemek tervezésére, és azokat vezérlő elektronikai, számítástechnikai berendezések integrált tervezésére, üzemeltetésére. A képzés további célja olyan gyakorlatorientált mérnökök kibocsátása, akik szeretnek a kísérleti laboratóriumban tevékenykedni.

Optomechatronika: A specializáció képzési célja az alkalmazott optomechatronikai ismeretek elsajátítása és hogy a hallgatók megismerkedjenek az optomechatronikai rendszereket, detektorokat, fényforrásokat tartalmazó berendezések tervezésével. A specializáció követelményeit teljesítők képesek lesznek konstrukcióikban a leképező, megvilágító és fénytovábbító optomechatronikai rendszerek, érzékelők és fényforrások integrációjára.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.

Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek