Skip to main content
képzések szakkereső Mérnökinformatikus BSc

Mérnökinformatikus BSc

Informatika
Algoritmusok
Számításelmélet
Programozás
Számítógépes hálózatok
Informatikai rendszertervezés
Mesterséges intelligencia
Grafika
Adatmérnökség
Adatbiztonság
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
390
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

A BME-n tanuló informatikusok ugyanazt a szemléletmódot sajátítják el, mint az itt végzett villamos-, építő- vagy gépészmérnökök. Mérnökök lesznek. Mit is jelent ez? Egyetlen mondatban talán annyit, hogy elméletileg szilárdan megalapozott, ugyanakkor nagyon is gyakorlatias tudást kapnak.


Miért ezt a szakot válaszd?

A BME-n tanuló informatikusok ugyanazt a szemléletmódot sajátítják el, mint az itt végzett villamos-, építő- vagy gépészmérnökök. Mérnökök lesznek. Mit is jelent ez? Egyetlen mondatban talán annyit, hogy elméletileg szilárdan megalapozott, ugyanakkor nagyon is gyakorlatias tudást kapnak.
Ha ezt a szakot választod, egy olyan területet választasz, ahol nincs megállás. A technológiák folyamatosan megújulnak, mindig lehet valami újat tanulni. Neked pedig könnyű dolgod lesz, mert informatikusra mindig is szükség lesz.

"A BME egy olyan minőségi oktatást nyújtott számomra, amit vártam egy egyetemtől. Hiszen azt szerettem volna, hogy egy olyan dolgot tanulhassak, amit szeretek, és mindezt a legjobb helyen."

- Kapui Nikolett

“Próbáltak lebeszélni sokan, hogy ilyen nehéz, olyan nehéz, de én úgy döntöttem, vállalom a kihívást, és nem bántam meg.”

- Orosz Péter

Mi kell a sikeres felvételihez?

Minden mérnöki tudomány alapja a matematika és a fizika. Így középiskolában ezekből a tárgyakból kell leginkább felkészülnöd az érettséginél, és lehetőleg ezek közül legalább az egyikből tegyél emelt szintű érettségi vizsgát.

Miről szól a képzés?

A mérnökinformatikus alapképzés célja olyan informatikusok képzése, akik az elméleti alapokon túl magabiztosan mozognak a különböző technológiák világában. Bátran terveznek és fejlesztenek műszaki informatikai és információs rendszereket, és nem okoz gondot számukra a szolgáltatások adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátása, valamint azok telepítési és üzemeltetési feladatainak megoldása sem.

Mit fogsz tanulni?

Az informatika szakterületének művelése nálunk biztos természettudományi alapokon nyugszik. Ezek felhasználásával értheted meg igazán az informatikai rendszerek hardver- és szoftverelemeinek működését és a megvalósításuk technológiáját.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: villamos alapismeretek, digitális technika, számítógép-architektúrák, kommunikációs hálózatok, operációs rendszerek, programozási alapismeretek (C, C++, Java), adatbázisok, szoftvertechnológia, szoftvertechnikák, szoftver projekt laboratórium, számítógépes grafika, mesterséges intelligencia + AI.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Ha mérnökinformatikus alapszakon végzel összefonódik majd számodra az informatikus szemlélet és a mérnöki kreativitás. Ismerni és alkalmazni is tudod majd a főbb programozási paradigmákat, programnyelveket és fejlesztési eszközöket. Képes leszel rá, hogy információs rendszereket modellezz, kialakíts adatbázis alapú rendszereket, felépíts, működtess és implementálj különböző számítógépes hálózatokat. Képes leszel felhasználói interface-ek kialakítására, és komoly tudással rendelkezel majd az intelligens rendszerek jellemzőiről, a mobil alkalmazásfejlesztés sajátosságairól, a korszerű, általános célú operációs rendszerek menedzseléséről, illetve az IT biztonság szempontjairól is.

Milyen területek közül választhatsz?

Kétféle specializáció közül választhatsz.

Infokommunikáció: az online szolgáltatások és alkalmazások alapja a hálózati szolgáltató architektúra. Ennek fő trendje ma a mobilitás terjedése, a virtualizáció, a felhő kommunikáció és a szoftverek arányának növekedése. Az architektúrát jól ismerő mérnök kitüntetett szakmai pozíciót szerez mind az infrastruktúra fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez, mind az online szolgáltatások megvalósításához.

Rendszertervezés: az IKT szakma gyors és lényeges változásokon megy keresztül, a szakmai változás általában a szoftver felé tolja a mérnökinformatikusi tevékenység súlypontját, ezen belül is mind nagyobb súlyt nyer a komponensekből és a részrendszerekből modellalapú integrációval történő alkalmazásépítés.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek