Skip to main content
képzések szakkereső Műszaki menedzser BSc

Műszaki menedzser BSc

Műszaki
Gazdasági
Humán
Sokoldalú
Technológia
Ipar
Vállalat
Menedzsment
Kommunikáció
Fenntarthatóság
Pénz
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
ANA 320/ANK 330
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltséges
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a több mint 230 éves mérnök- és 80 éves közgazdászképzési múltjával ideális környezete a Műszaki menedzser szaknak. Nem véletlen, hogy hazánkban az elsők között indult ez a képzés egyetemünkön, mely az elmúlt 20 évben töretlenül a szak elsőszámú hazai képzőhelye. A műszaki menedzser közös nyelvet beszél mind a műszaki, mind a gazdasági szakemberekkel, kiemelkedő tudással rendelkezik a menedzsment- és a technológiai folyamatok tervezése és fejlesztése terén, valamint ezek gazdasági, pénzügyi aspektusait is érti. A képzésben egyaránt megjelennek azok a természettudományi, műszaki, informatikai, valamint gazdálkodás- és szervezéstudományi ismeretek, amelyek révén a végzettek sikeresen működnek közre komplex műszaki-gazdasági feladatok menedzselésében, azaz a technológiai folyamat műszaki és gazdasági megtervezésében, szervezésében, a megvalósítás irányításában és az eredmények értékelésében. Erős a képzés projektjellege, illetve kötődése a modern technológiákhoz, az innovációhoz, a korszerű menedzsment- és pénzügyi ismeretekhez.


Miért ezt a szakot válaszd?

Műszaki menedzserként egy olyan átfogó tudással rendelkező szakember lehetsz, aki otthonosan mozog a gazdasági és pénzügyi témákban, átlátja és fejleszti a műszaki és menedzsment-folyamatokat, a mérnöki kérdéseket, és tudja, hogyan kell egy problémát projektként megoldani. A műszaki menedzser egy igazi "jolly joker", aki közös nyelvet beszél a műszaki és a gazdasági szakemberekkel, ő a "híd" köztük azáltal, hogy a gazdasági problémát mérnöki nyelvre, a mérnöki kérdéseket a gazdaság nyelvén is képes megfogalmazni.

"Sokkal színvonalasabb oktatásban részesültem, mint amit más egyetemeken tapasztaltam. Mind emberileg, mind szaktudásban nagyon sokat fejlődtem"

- Pauer Vivien

"A műszaki menedzser szak jó körképet ad a különböző mérnökkarok tevékenységeiről és a lehetséges karrierútvonalakról. Ezeket megismerve nem egy kényszerutat fut be az ember."

- Hetényi Dénes

Mi kell a sikeres felvételihez?

Szerencsére sok lehetőség közül választhatsz, ha a műszaki menedzser szak mellett döntesz. Azzal mindenképpen számolj, hogy a matematika kötelező érettségi vizsgatárgy. E mellé választhatod a biológiát, a fizikát, az informatikát vagy a kémiát, illetve egy szakmai előkészítő tárgyat vagy pedig egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyat. Utóbbiak közöl egyet kellett választanod a matematika mellé.
A matematika vagy éppen a fizika persze nem könnyű, ezt jól tudjuk. Nem is hagyunk magadra. Ha az egyetem megkezdése előtt úgy érzed, szükséged van plusz felkészülésre, a BME is lehetőséget ad erre pl. a Fizika felkészítő keretein belül. Amennyiben a matematikai tudásodban vagy bizonytalan, a félév során a BME Matematika Intézete is szervez tanulást segítő kurzust. Saját magad ellenőrzésére pedig az alfa.bme.hu weboldalt használhatod, ami egy gyakorlófelületet a jövő mérnökeinek.

Miről szól a képzés?

A képzés célja, hogy egy olyan átfogó tudással rendelkező gazdasági szakemberré válj, aki átlátja és érti a mérnöki, műszaki vagy természettudományi területen felmerülő problémákat, az ottani szakemberek nyelvét és segíti megoldást találni az ottani dilemmákra, nyitott kérdésekre.

Mit fogsz tanulni?

Komplex tudásra és átfogó ismeretekre teszel majd szert pontosan azért, hogy kiigazodj a gazdasági, mérnöki, informatikai vagy akár természettudományi területeken és az ott felmerült problémák felismerésében. Ahhoz ezeket a problémákat meg tudd oldani, tanulni fogsz gazdasági, szervezéstudományi, humán, környezetgazdaságtani ismereteket, és lesznek mérnöki, műszaki és természettudományi kurzusaid is. Sok gyakorlati ismeretre tehetsz majd szert, megismered a modern technológiát, az innováció erejét és fontosságát, a korszerű menedzsment- és pénzügyi ismereteket.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Komplex problémák megoldásához komplex és széleskörű tudásra van szükség. Mi pedig ezt nyújtjuk neked a műszaki menedzser szakon. Elsajátíthatod az analitikus gondolkodást, vagyis rendszerben, feladatrientáltan és projektszerűen látod majd magad előtt a feladatokat. Fókuszálni tudsz majd a problémák megoldására, fejlődnek a vezetői, a szociális és kommunikációs készségeid. Sokrétű tudásod között lesznek a különböző prezentációs technikák, a műszaki dokumentációszerkesztés, és felvértezünk majd digitális kompetenciákkal is, mint amilyen a programozás.

Analitikus gondolkodás
Problémamegoldó képesség
Széles látókör
Proaktivitás
Projektszemlélet
Vezetői készségek
Szociális készségek
Kommunikációs készségek
Prezentációs technikák
Műszaki dokumentációszerkesztés
Digitális kompetenciák
Programozás

Milyen területek közül választhatsz?

A műszaki menedzser alapszakon négyféle specializáció, másnáven modul közül választhatsz:
Menedzsment modul (a Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék gondozásában)
Pénzügyi menedzsment modul (a Pénzügyek Tanszék gondozásában)
Termékmenedzsment modul (az Ergonómia és Pszichológia Tanszék gondozásában)
Fenntarthatósági és környezeti menedzsment modul (a Környezetgazdaságtan Tanszék gondozásában)

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére. Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek