Skip to main content
képzések szakkereső Szakoktató BSc

Szakoktató BSc

Szakképzés
Vállalati oktatás
Duális képzés
Személyiségfejlesztés
Kompetenciafejlesztés
Gyakorlati oktatás
Felnőttképzés
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
levelező
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
6 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
ALA 356/ALK 356
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltséges
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

A képzés célja szakoktatók képzése, akik a specializációjukhoz tartozó ágazatok területén felkészültek az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli szakképzésben elsősorban a gyakorlati tárgyak oktatásának megtervezésére, szervezésére, vezetésére, valamint oktatási tevékenység végzésére, a szakmai tantárgyakhoz kapcsolódó laboratóriumi foglalkozások és a vállalati képzőhelyeken folytatott szakmai (vállalati, intézményi képzőhelyeken, képzőközpontban folyó, tanműhelyi, tanirodai, tangazdaság, egyéni- és társas vállalkozásoknál folyó, valamint felnőttképzési, felsőoktatási és szakképzési duális képzési) egyéni és csoportos gyakorlatok megtervezésére, vezetésére, megszervezésére. Tanulmányaikat a szakmai tanár mesterképzésben folytathatják.


Miért ezt a szakot válaszd?

Szívesen tanítasz? Szeretnél egy szűkebb szakterületet úgy megismerni, hogy ezt a tudást másoknak is át tudd adni? Akkor a műegyetemi szakoktató képzés lesz számodra a jó választás.
Itt olyan szakoktató válhat belőled, aki felkészült szakterülete iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli szakképzésében, laboratóriumi foglalkozásokat vezethet, és akár egyéni és csoportos gyakorlatokat is tarthat vállalati képzőhelyeken.

"A képzés nagyon jó hátttérismeretet adott az oktatáshoz, a pszichológiához, emellett olyan kiváló és a gyakorlatban is hasznosítható módszereket ismertem meg, amiket napi szinten használok."

- Vörös László

"Egymáson és együtt tanultuk meg alkalmazni a közös csoportmunkákat."

- Sáradi-Kesztyűs Ágnes

Mi kell a sikeres felvételihez?

A sikeres felvételihez szakirányú OKJ szakképesítésre és érettségire van szükséged. Két tárgyból kell érettségi vizsgát tenned, amelyből az egyik kötelezően a matematika, a másik érettségi vizsgatárgy szabadon választható az alábbiak közül: biológia, fizika, informatika, kémia, egy szakmai előkészítő tárgy, egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy.

Miről szól a képzés?

A felsőfokú szakképzésről, a felnőttképzés és átképzés rendszeréről fogsz tanulni, valamint elsajátíthatod azt is, hogy te hogyan készíthetsz fel másokat a közoktatás gyakorlati képzési feladataira.

Mit fogsz tanulni?

Megtanulod, hogyan tervezd és szervezd meg a gyakorlati tárgyak tanítását, és már oktatási tevékenységeket végezhetsz.
Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: pedagógia, pszichológia, neveléstan, informatika a pedagógiában, kommunikáció, oktatáselmélet, üzemtani mérések, szakirányú szakmai tantárgyak elméleti ismeretei, szakmai gyakorlati tantárgyak oktatásmódszertana, felnőttképzés.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Felkészült leszel a szakképzés, a felnőttképzés, a vállalati képzés és a duális képzés témáiban. Képes leszel a gyakorlati foglalkozások megtervezésére, megtartására, ellenőrzésére és értékelésére, valamint a képzésben résztvevők személyiségének, kompetenciáinak fejlesztésére is.

Milyen területek közül választhatsz?

Elérhető specializációk:
műszaki specializáció
(2024 szeptemberétől indul várhatóan az üzleti és a szolgáltatási specializáció)

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek