Skip to main content
képzések szakkereső Számítógépes és kognitív idegtudomány MSc

Számítógépes és kognitív idegtudomány MSc

pszichológia
agyműködés
információfeldolgozás
kísérleti pszichológia
idegtudomány
észlelés
nyelv
tanulás
emlékezet
nyelvtechnológia
pszicholingvisztika
elmefilozófia
Képzési szint
Mesterképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
4 félév
Képzés indulása
Szeptember
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltséges
Önköltség összege
700 000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
PhD

Tanuld meg és értsd meg, hogyan észleljük és értelmezzük a körülöttünk lévő világot, és ez milyen hatással lehet a viselkedésünkre.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes ezt a mesterképzést választanod, ha szívesen építenél tudományos karriert a kognitív tudományok területén, érdekel az alkalmazott informatika (ember-számítógép interakciója), a tanulásmódszertan témaköre, és ezzel a tudással akár gyógyszerfejlesztési projektekben is részt vehetsz. 
Ajánlunk egy további szakmai specifikus képzési lehetőséget is: a mesterfokozat megszerzésével csatlakozhatsz a kognitív-viselkedésterápiás konzultáns képzéshez is.

Mi kell a sikeres felvételihez?

A mesterképzésre jelentkezés feltételei:
- BA vagy BSc diploma bármilyen területen
- összesen 30 kredit az alábbi tárgykörökből: matematika-statisztika-informatika; pszichológia-biológia-nyelvészet; filozófia-logika. Ezek meglétét a jelentkezéskor beküldött dokumentumok (index, kurzuslista) alapján ellenőrizzük, nincs szükség külön eljárás indítására.
- Jó angol nyelvtudás (legalább középfokú szintnek megfelelő)

A felvételi beszélgetés részben angol nyelven történik az angol nyelvtudás felmérése érdekében.
A szóbeli beszélgetésen a jelentkező szakmai hátteréről, motivációjáról, érdeklődéséről, és az ajánlott irodalomban tárgyalt témák közül egy-két választott témáról beszélgetünk a jelentkezőkkel.

Felvételi pontok számítása:
- hozott pontok (súlyozott tanulmányi átlag): max. 45 pont
- szerzett pontok (felvételi elbeszélgetés): max. 45 pont
- többletpontok: max. 10 pont
(Ha a felvételi elbeszélgetésen szerzett pontok száma meghaladja a hozott pontok számát, a szerzett pontokat duplázzuk.)

Külföldön szerzett diploma jegyeit konvertáljuk a magyar ötfokú skálára.

Miről szól a képzés?

A mesterképzés képzés célja olyan kutatók és gyakorlati szakemberek képzése, akik az agyműködés megértésére a számítógépes és kognitív idegtudomány kísérleti pszichológiai, idegtudományi, nyelvészeti és matematikai eszközeit és elméleteit alkalmazzák. E tudományok módszereivel hajtják végre az emberi megismerés és a tudás komplex vizsgálatát, emellett azt elemzik, hogyan észleljük, értelmezzük és tároljuk a külvilágból érkező információkat, és ez hogyan határozza meg a viselkedésünket.

Mit fogsz tanulni?

A mesterképzés során az alábbi szakterületeket, témákat biztosan érinteni fogjátok:
neurobiológia, neuropszichológia, evolúciós pszichológia, megismerés és érzelem, társas megismerés, kognitív neuropszichiátria, pragmatika és kognitív nyelvszemlélet, információfeldolgozás, kísérleti pszichológia, idegtudomány, észlelés, nyelv, tanulás, emlékezet, nyelvtechnológia, pszicholingvisztika, elmefilozófia.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A mesterképzés során magas szintű, átfogó és részletekre is kiterjedő ismeretekkel rendelkezel majd a kísérleti pszichológia és kognitív pszichológia elméleti kereteiről, beleértve az észlelési folyamatokat, a figyelem szerepét, a memóriafolyamatokat, az alvás neuropszichológiáját, a nyelvi folyamatokat, érzelmi folyamatokat és ezek zavarait. Képes leszel informatikai, matematikai, pszichológiai és filozófiai megközelítések szintézisére és felhasználására az idegrendszer vizsgálatában. Meglesz a tudásod a viselkedési mutatók (észlelés, figyelem, emlékezés, nyelv) komplex műszeres vizsgálatához és elemzéséhez.

Milyen területek közül választhatsz?

A mesterképzés során az alábbi specializációk közül választhatsz:
- A tudomány kognitív modelljei
- Kognitív idegtudomány
- Pszicholingvisztika és nyelvfeldolgozás

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek