Skip to main content
képzések szakkereső Szerkezet-építőmérnöki MSc

Szerkezet-építőmérnöki MSc

Tartószerkeztei tervezés
Rekonstrukció
Numerikus modellezés
Geotechnikai tervezés
Képzési szint
Mesterképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
angol
magyar
Képzési idő
3 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
74
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Továbbtanulás lehetősége
PhD

Épített környezetünk elengedhetetlen részét képezik a tartószerkezetek, amelyek ezen képzés központjában állnak. Egy szerkezetépítő mérnök rengeteg különféle építmény megvalósításán dolgozhat a tervezés, kivitelezés, szakértés és rekonstrukció területein. A képzés célja, hogy a hallgató elmélyítse és kiegészítse a tartószerkezetek területén alapképzésben megszerzett tudását, és alkalmassá váljon magasszintű tervezői, szakértői és kutatói feladatok megoldására. A tervezési, az erőtani- és az épületenergetikai méretezési eljárások területén a legújabb szoftverek használata hatalmas változást jelent az építőmérnöki tervezőmunkában, és nincs megállás, a fejlődés töretlen.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes erre a mesterképzésre jelentkezned, ha érdekel az épített környezetünk, azon belül is a képzés központjában álló tartószerkezetek. Ez a neked való szak akkor is, ha szeretnéd majd használni a különböző tervezőprogramokat, szoftvereket. Ha a szerkezet-építőmérnök szakot választod, rengeteg különféle építmény megvalósításán dolgozhatsz a tervezés, a kivitelezés, a szakértés vagy akár a rekonstrukció változatos területein.

Miről szól a képzés?

A képzés célja, hogy elmélyítsd és kiegészítsd a tartószerkezetek területén az alapképzésben már megszerzett tudásodat, és alkalmassá válj a témával kapcsolatos magasszintű tervezői, szakértői és kutatói feladatok megoldására. Elsajátíthatod a tervezési, az erőtani és az épületenergetikai méretezési eljárások területén alkalmazott legújabb szoftverek használatát. Ezek a számítógépes programok óriási technológiai és módszertani fejlődést jelentenek a tartószerkezetek tervezése terén, ráadásul a rohamléptékű technológiai ugrások következtében egy folyamatosan megújuló témáról van szó, amelyből aki kimarad, az a szakmában lemarad.

Mit fogsz tanulni?

Mesterképzéses tanulmányaid alatt az alábbi szakterületeket / témaköröket biztosan érinteni fogjátok:
- természettudományi és matematikai ismeretek (Numerikus módszerek; Fizika laboratórium)
- gazdasági és humán ismeretek (Döntéstámogató módszerek; Mérnöketika);
- szerkezet-építőmérnök szakmai ismeretek (Tartószerkezetek 1. és 2.; Rekonstrukciós tervezés; Geotechnikai tervezés; Numerikus modellezés; Szerkezetek stabilitás és dinamikáj).

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A szerkezet-építőmérnök mesterszak elvégzésével birtokában leszel a tervezési, az építési, a fenntartási, az üzemeltetési, a vállalkozási és a szakhatósági feladatok ellátásához szükséges alapvető ismereteknek az építőmérnöki szakma teljes területén. Ismerni fogod és alkalmazni is tudod majd a szerkezetek statikai és dinamikai analízisének analitikus és numerikus eljárásait. Szintén megismered majd a tartószerkezetek tervezésekor, építésekor és működtetésében alkalmazott eljárásokat, modelleket, információ-technológiai eszközöket, és szükség esetén képes leszel azok továbbfejlesztésére is. Felismered majd a szakterületen felmerülő problémákat, érteni fogod ezeket a dilemmákat, és e tudásra alapozva részt tudsz majd venni a megoldási stratégiák kidolgozásában is. El tudod majd látni az építési, a fenntartási, az üzemeltetési, a vállalkozási és a szakhatósági feladatok koordinálása és irányítása terén felmerülő szerkezet-építőmérnöki feladatokat.

Milyen területek közül választhatsz?

A mesterszakon az alábbi specialiációk közül választhatsz:
- Magasépítő és rekonstrukció specializáció - e specializáción megismerheted a szerkezetek diagnosztikai módszereit, képes leszel a szerkezetek állapotfelmérésére, valamint szilárdsági, fizikai és kémiai tulajdonságainak megállapítására, ezek alapján pedig szakértői vélemények készítésére.
- Geotechnika és mérnökgeológia specializáció - a specializáción mélyebb tudást kapsz majd a mélyépítési műtárgyak tervezéséről, valamint a geothnikai tervezésről is.
- Numerikus modellezés specializáció - eredetileg ez egy angol nyelvű specializáció, amelyet főként az építőmérnöki szerkezetek számításának számítógépes módszerei iránt érdeklődőknek ajánlunk.
- Tartószerkezetek specializáción - ezen a specializáción az összetettebb tartószerkezetek viselkedését, modellezését, analitikus és numerikus megoldásait, méretezési sajátosságait ismered majd meg, amellyek magasszintű tervezői, szakértői és kutatói feladatokat tudsz majd elvégezni.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek