Skip to main content
képzések szakkereső Űrmérnök MSc

Űrmérnök MSc

űrtechnológia
űrkommunikáció
földmegfigyelés
műholdas rendszerek
űrberendezések
fejlesztés
űrkutatás
űripar
Képzési szint
Mesterképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
4 félév
Képzés indulása
Február
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
70
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltséges
Önköltség összege
500 000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
PhD

Két lábbal a földön, ám fejben a világűrben. Teljesítsd gyermekkori álmod, tanulj nálunk űrmérnöknek.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes ezt a mesterszakot választanod, ha érdekel az űrtechnológia, a rakétaépítés, a világűr és szeretnél szert tenni olyan tudásra, amellyel nagyon kevés mérnök rendelkezik nemcsak Magyarországon, hanem világszerte.

Mi kell a sikeres felvételihez?

A mesterképzés felvételijéhez szükséges:
- előzményként elfogadott a villamosmérnöki, illetve a mechatronikai mérnöki (BSc) alapszak.
- egyéb - elsősorban a műszaki, az informatika és a természettudomány képzési területek alapképzési szakjai (gépészmérnöki, közlekedés- és járműmérnöki, had- és biztonságtechnikai mérnöki, energetikai mérnöki és mérnökinformatikus, fizikus) - esetén is lehetőség van jelentkezni, ha a megállapított ismeretkörökben megfelelő kredittel rendelkezik a jelentkező. Ezen jelentkezők a képzési programban részletezett követelmények teljesülését, illetve a teljesítés vállalását jelzik azzal, hogy a felvételi eljárásban részt vesznek.
- a nem villamosmérnöki, illetve mechatronikai mérnöki alapszakon végzettek esetében a mesterfokú diplomához a mintatantervben szereplő kreditek megszerzésén felül szükséges 80 kredit mértékű ismeretanyag a képzési programban részletezettek szerint.

Miről szól a képzés?

Az mesterképzés célja olyan felsőfokú ismeretekkel rendelkező műszaki szakemberek képzése, akik az űrtechnológiához, űrkutatáshoz kapcsolódó, elsősorban mérnöki jellegű tervezési, fejlesztési, gyártási és üzemeltetési feladatokat képesek ellátni. A képzést elvégzetteknek lehetőségük van a szakterületen kutatási-fejlesztési feladatok ellátására, koordinálására, alap- és alkalmazott kutatási feladatok kidolgozásában való részvételre.

Mit fogsz tanulni?

A mesterképzés során természettudományos ismereteket és űrmérnöki szakmai ismereteket sajátíthatsz el. Az alábbi szakterületeket, témákat biztosan érinteni fogjátok: űrkutatás és űrtechnológia, űrtechnológia laboratórium, űrkommunikáció, űrrendszerek tervezése, űrnavigáció, űreszközök pályái és földi állomások, megbízhatóság és minőségbiztosítás az űrtechnológiában, műholdas rendszerek és távérzékelés, fizika űrmérnököknek, űrkörnyezet, komplex űrberendezések fejlesztésének koordinálása, hazai űrtevékenység és nemzetközi környezete.
Ezen felül a tematika részei egyes gazdasági és humán területek is.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A mesterképzés elvégzésével:
- képes leszel az űrtechnológiához és az űrkutatáshoz kapcsolódó, elsősorban mérnöki jellegű tervezési, fejlesztési, gyártási és üzemeltetési feladatokat elvégzésére;
- releváns tudással fogsz rendelkezni az űrkörnyezet sajátosságairól, a világűrbe juttatandó, ott üzemelő berendezések felépítéséről és azok létrehozásának folyamatairól, továbbá az űrberendezések földi kiszolgálását ellátó eszközök és rendszerek konstrukciójáról, elkészítéséről és üzemeltetéséről;
- meglesz a tudásod ahhoz, hogy hazai és nemzetközi űripari vállalatoknál és intézeteknél kutató-fejlesztő feladatokat végezz;
- amennyiben úgy döntesz, a mesterdiploma megszerzése után folytathatod tanulmányaidat az egyetemi doktori képzésben is.

Milyen területek közül választhatsz?

A mesterképzésen nincs külön specializáció.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek