Skip to main content
képzések szakkereső Villamosmérnök BSc

Villamosmérnök BSc

Elektromos és elektronikus eszközök, berendezések, rendszerek
Tervezés
Szabályozás
Programozás
Mérés
Üzemeltetés
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
310
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
325000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc

A villamosmérnökök műszaki alkotásai alapjaiban változtatták meg a világunkat a 20. századdal kezdődően, és a tématerület fejlődése a mai napig nem veszített lendületéből. A képzés célja olyan villamosmérnökök képzése, akik természettudományi, műszaki és informatikai ismereteikkel villamosmérnöki feladatok ellátására képesek. A szakterület igen szerteágazó, egyaránt magában foglalja a villamos energiával kapcsolatos klasszikus (erősáramú) ismereteket és a legkorszerűbb mikroelektronikai gyártástechnológiákat, továbbá elektronikai, mérés- és szabályozástechnikai, illetve programozási ismereteket is. A hallgatók a szakon belül egy szűkebb szakmai területen (specializáció) alkotó mérnöki munkára készülnek fel.


Miért ezt a szakot válaszd?

Rohamtempójú technológiai fejlődésnek vagyunk szemtanúi a villamosmérnöki és informatikai területeken. Ezen a szakon lehetőséged lesz a folyamatos tanulásra, új technológiák kipróbálására, bátran innoválhatsz és gondolkozhatsz mérnöki kihívások megoldásán. A villamosmérnöki szakma már rég nem csak a fázisokról és áramkörökről szól. Olyan naprakész tudásra tehetsz szert, amelyért meglátod, már a tanulmányaid alatt kapkodni fognak a hazai és a nemzetközi cégek. Csatlakozz hozzánk és légy te is a holnap világának megálmodója!

"A BME VIK-en bemutatott és tanusított strukturáltság és szervezettség egészen kiemelkedő országos szinten."

- Molnár Martin

“Szereted a matekot? Érdekel az informatika? Ezek a fontos kérdések. A többi olyan, mintha az íze alapján akarnál tapétát választani.”

- Szörfi Jázmin

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ha a villamosmérnök alapszakra felvételizel, akkor elsősorban az informatika, a matematika és a fizika tantárgyakra kell koncentrálnod a középiskolában. Érettségizz lehetőleg ezekből a tárgyakból, közülük az egyikből emelt szintű érettségi vizsgát kell tenned.

Miről szól a képzés?

Villamosmérnök alapképzésen olyan szakember válhat belőled, aki a természettudományos, a műszaki és az informatikai felkészültségével hatékonyan és alkotó módon vesz részt a rohamosan fejlődő, és igen szerteágazó villamosmérnöki szakterület művelésében, emellett hozzájárul a jövő iparának, gazdaságának és társadalmának formálásához.

Mit fogsz tanulni?

A villamosmérnöki szakterület nagyon szerteágazó, éppen ezért az oktatott tématerületek is sokszínűek. Tanulni fogsz majd a villamos energiával kapcsolatos klasszikus (erősáramú) ismeretekről, a legkorszerűbb mikroelektronikai gyártástechnológiákról, elektronikai, mérés- és szabályozástechnikai, illetve programozási ismeretekről is. A szakon belül egy szűkebb szakmai területen (specializáció) alkotói mérnöki munkára készítünk fel.

Az alábbi témákkal biztosan találkozol majd a képzés során: programozási alapismeretek, digitális technika, jelek és rendszerek, elektromágneses terek, mikroelektronika, elektronika, méréstechnika, szabályozástechnika, infokommunikáció, elektrotechnika és villamos energetika, beágyazott és irányító rendszerek, intelligens kommunikáció, mikroelektronikai hardvertervezés és integráció, fenntartható villamos energetika.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Villamosmérnökként képes leszel elektromos és elektronikus eszközök, berendezések és rendszerek tervezésére, valamint ezek gyártása és üzemeltetése során különböző ellenőrzési és minősítési feladatok ellátására. Lesznek majd villamosmérnöki tudást igénylő üzemeltetői, szolgáltatói, szervizmérnöki, termékmenedzseri, és ezekhez kapcsolódó irányítói feladataid is.

Milyen területek közül választhatsz?

Négyféle specializáció közül választhatsz:

Beágyazott és irányító rendszerek: az autóipar robotizált gyártósoraitól kezdve az egészségügyben és vagyonbiztonságban használt komplex gépekig ezek a rendszerek átszövik a mindennapi életünket. Ha szeretnéd nemcsak megérteni működésüket, hanem a hardverek és szoftverek terén szervezett tudásodat egyesítve kezedbe is vennéd az iparág jövőjét, ez a specializáció pont neked való!

Mikroelektronikai hardvertervezés és integráció: ha izgatottan figyeled, ahogyan napjainkban az egyre apróbb áramkörök már egyre nagyobb teljesítményre lesznek képesek, és szeretnéd megérteni hétköznapi “okoseszközeink” működését akár a legapróbb részletekig, akkor a mikroelektronikai specializációnkat ajánljuk számodra.

Fenntartható villamos energetika: elektromos áram nélkül már elképzelhetetlenek a mindennapjaink. De hogyan jut el a villamos energia a termelés helyétől a háztartásokig? Ezen a specializáción megtudhatod, mi van a ma már természetesnek vett villamoshálózat mögött, azaz bevezetünk a villamosenergia-átvitel és -elosztás rejtelmeibe, emellett a kis- és nagyfeszültségű kapcsolókészülékek működésének titkaiba is.

Intelligens kommunikáció: az okosotthonok terjedésével lassan minden berendezési tárgyunk rendelkezni fog hálózati kapcsolattal. Ha bekapcsolódnál a “dolgok internete” (Internet of Things, IoT) legfrissebb alkalmazási területeibe, és szeretnéd megérteni a mögöttes technológiákat, válaszd az intelligens kommunikáció specializációt.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.
Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek