Skip to main content
képzések szakkereső Nukleáris építmények mérnök

Nukleáris építmények mérnök

Nukleáris biztonsági szabályozás
Nukleáris építmények tartószerkezetei
Atomerőművek
Méretezés
Környezetvédelem
Tűzbiztonság
Képzési szint
Szakirányú továbbképzés
Képzés munkarendje
levelező
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
3 félév
Képzés indulása
Szeptember
Finanszírozási forma
Önköltséges
Önköltség összege
450,000 Ft/félév
Továbbtanulás lehetősége
MSc
PhD

Ez a kurzus kiváló választás lehet számodra, ha érdeklődsz az atomerőművek tervezési folyamatában, és szeretnéd megérteni, hogyan épül fel, működik, és hogyan üzemel egy ilyen létesítmény.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes ezt a szakirányú továbbképzést választanod, ha szeretnél atomerőműveket tervezni, és érdekel az is, hogyan épül meg és hogyan működik, üzemel egy ilyen létesítmény.

Mi kell a sikeres felvételihez?

A három féléves szakirányú továbbképzésre jelentkezés feltétele:
- legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett építészmérnöki szakképzettség,
- építőmérnöki alapképzési szakon (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett szakképzettség.

Miről szól a képzés?

A szakirányú továbbképzés célja olyan építő- és építészmérnökök képzése, akiknek megvan a korszerű szakmai tudásuk atomerőművek és létesítményei tervezéséhez, kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez.
A képzés során felvértezünk speciális, atomerőművekben és hozzá kapcsolódó létesítményeknél alkalmazott anyagtani, tartószerkezetei, geotechnikai, épületszerkezeti, vízépítési, környezetvédelmi és geodéziai módszerek ismeretével. Részleteiben megismered, mit jelent a nukleáris biztonság, az új generációs reaktortechnika, a tűzbiztonság, illetve mit jelent ezen a téren a munkavédelem és a minőségbiztosítás.

Mit fogsz tanulni?

A képzés során az alábbi témákat és részterületeket biztosan érinteni fogjátok:
nukleáris biztonsági szabályozás, geotechnika, statika és dinamika, építőanyagok, atomerőművek, konténment, speciális atomerőművi tartószerkezetek, vízépítés, felületkezelés, korrózióvédelem, méretezés rendkívüli terhekre, környezetvédelem, térinformatika, mérnökgeodézia, tűzbiztonság, tűzvédelem, minőségbiztosítás.

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

- Ismerni fogod az atomerőművek és környezetük építőmérnöki tevékenységeinek legfontosabb eljárásait, eszközeit és dokumentációs rendszerét.
- Ismerni fogod ezen a speciális szakterületen alkalmazható adatgyűjtési és feldolgozási módszereket.
- Tisztában leszel az atomerőművek és környezetük építőmérnöki tevékenységeinek legfontosabb etikai és jogi szabályaival, lényeges gyakorlati munkafogásaival és munkafolyamataival.
- Tudni fogod, melyek az atomerőművek és kapcsolódó létesítményeik felhasználható építőanyagai, és hogyan kell ellenőrizni ezek minőségét.
- Ismerni fogod az e szakterülethez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai, környezetvédelmi elvárásokat és követelményeket.
- Képes leszel az atomerőmű építéséhez szükséges tervek értelmezésére, azok hatékony alkalmazására a kivitelezésben.
- A kivitelezés során egyeztetned kell majd más szakágakkal, ütemezned és ellenőrizned szükséges az egyes munkafolyamatokat.

Miből finanszírozd?

A képzésen önköltséges formában vehetsz részt.

Ösztöndíj lehetőségek