Skip to main content
képzések szakkereső Alkalmazott térinformatikus levelező

Alkalmazott térinformatikus levelező

Térinformatika
Távérzékelés
Korszerű adatgyűjtés
Adatelemzés
Megjelenítés
Szakirányú alkalmazások
Képzési szint
Szakirányú továbbképzés
Képzés munkarendje
levelező
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
3 félév
Képzés indulása
Szeptember
Finanszírozási forma
Önköltséges
Önköltség összege
250000 Ft/félév

Az alkalmazott térinformatikai szakirányú továbbképzési szak a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékén már több mint 20 éves múltra tekint vissza. 1993 óta már több, mint 200 hallgató végzett a szakon, akik a legkülönfélébb szakmákból érkeztek (műszaki, katonai, humán szféra). A képzés adott keretek között lefedi a térinformatika teljes spektrumát és egyes speciális területek tudásanyagát. Az adatgyűjtési technológiáktól kezdődően az információ feldolgozáson keresztül az egyes szakterületek által hasznosítható alkalmazásokig. A tananyag tartalmazza az elméleti alapoktól kezdődően a gyakorlati megvalósításig bezárólag a térinformatika alkalmazási lehetőségeit a GIS szoftverek széles spektrumának használatával.


Miért ezt a szakot válaszd?

Érdemes az alkalmazott térinformatikai szakirányú továbbképzést választanod, ha szeretnél mélyebb tudást szerezni a térinformatika speciális területeiről és gyakorlatban is alkalmazott szoftvereiről. Ide tartoznak például az adatgyűjtési technológiák, az információ-feldolgozás mikéntje, vagy a különböző gyakorlati alkalmazások, GIS szoftverek.
A szakképesítést, továbbképzést ajánljuk továbbá a térinformatika szakterületein dolgozó, részben adatgyűjtéssel foglalkozó, illetve ilyen jellegű munkákat irányító, szervező szakembereknek, középvezetőknek és vezetőknek, akik önkormányzatnál, műszaki területen, természettudományi jellegű oktatási intézményekben vagy humán területen dolgoznak, és nyitottak a térinformatikát területe iránt.

Mi kell a sikeres felvételihez?

Legalább alapképzési (korábban főiskolai) szintű végzettség az alábbi szakok valamelyikén:
- agrár képzési terület (agrár műszaki, erdőmérnöki, természetvédelmi mérnöki)
- bölcsészettudomány képzési terület (történelem)
- informatikai képzési terület
- nemzetvédelmi és katonai képzési terület
- műszaki képzési terület
- természettudomány képzési terület (föld és
földrajztudományok)

Miről szól a képzés?

Az alkalmazott térinformatikai szakirányú továbbképzés célja, hogy mélyebb szaktudáshoz juttassa a térinformatikával foglalkozó és a témával kapcsolatba kerülő mérnököket, szakembereket. A képzés során további speciális területek részleteit ismerheted meg. Ilyenek többek között az adatgyűjtés, az adatbázis-tervezés és e téren alkalmazott gyakorlati eljárások, módszerek.

Mit fogsz tanulni?

A képzés folyamán az alábbi témákat biztosan érinteni fogjátok:
- Térinformatikai alapismeretek (Adatbáziskezelő rendszerek, Földügyi információs rendszerek, Geoinformatikai esettanulmányok I.)
- Adatgyűjtési technológiák (Mobil térképező és inerciális rendszerek, Digitális fotogrammetria, Lézerszkennerek (LIDAR), GPS technológiák, Humán-informatikai adatgyűjtés)
- Térinformatikai alkalmazások (Térinformatikai 3D szoftverismeret, Geomarketing, Környezeti információs rendszerek, Időbeli vizsgálatok térinformatikával, Geoinformatikai esettanulmányok II.)

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

A szakirányú továbbképzés során megismered az adatbázis-tervezés, az adatkezelés és adatelemzés területeit. Részletes tudásod lesz a korszerű adatgyűjtési módszerekről, köztük kiemelten a tárvérzékelési eljárásokról.
Megismertetünk a műszaki és humán területek speciális térinformatikai rendszereivel.
Olyan tudásra tehetsz szert, amellyel magasabb szintre emelheted tervező, elemző, problémamegoldó készségeidet.
Fejlesztheted az adatbázisok kialakítása során alkalmazott absztrakt, logikus gondolkodásodat. Ezeknek nagy hasznát veheted például minőségbiztosítási eljárások kidolgozásában, alkalmazásában, elemzésében és modern megjelenítésében.

Miből finanszírozd?

A képzésen önköltséges formában vehetsz részt.

Ösztöndíj lehetőségek