Skip to main content
képzések szakkereső Építészmérnök BSc

Építészmérnök BSc

Építészet
Tervezés
Alkotás
Épületek
Urbanisztika
Szabadkézi rajz
Koncepció
Kompetencia
Épületszerkezet
Képzési szint
Alapképzés
Képzés munkarendje
nappali
Oktatás nyelve
magyar
Képzési idő
7 félév
Képzés indulása
Szeptember
Ponthatár (legutóbbi)
A 2022/2023-as tanévre 425 pont
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas
Önköltség összege
145 000 Ft alapdíj + 6000 Ft/kredit
Továbbtanulás lehetősége
MSc
DLA
PhD

Kiskorod óta rajongsz a tervezésért és az építészetért? Hát akkor itt a lehetőség, hogy a szenvedélyedből hivatást csinálj! Képzeld el, hogy épületeket tervezhetsz, amik nemcsak gyönyörűek, de funkcionálisak is. Az építészet művészet és tudomány egyszerre! Te lehetnél a művész, aki városokat formál, és a tudós, aki érti, mitől lesz egy építmény komfortos a használói számára. Építészmérnökként olyan feladataid lennének, mint épületek, lakóparkok, városi terek és közösségi helyek tervezése. Szóval, ha érdekel, hogyan kell házakat csinálni, vagy tudni szeretnéd, mit kell tenni, azért, hogy a hideg/meleg ne menjen ki a lakásból, jó helyen jársz. Ha szeretnél úgy művészi alkotásokat létrehozni, hogy érted, hogyan jött létre, miért maradt meg, és szeretnél saját kezeddel létrehozni dolgokat, házakat, épületeket, csapatban lenni és alkotni, akkor legyél építészmérnök!


Miért ezt a szakot válaszd?

Az építészet teret ad arra, hogy kreativitásoddal valami újat adhass a világnak. Te lehetnél a művész, aki tervez, és a mérnök, aki megvalósít. Az építész szakma társadalmi igényekre nyitott térformálás. A műszaki megoldások és folyamatok megalkotásától kezdve az épített környezetünk védelmén át új anyagok, technológiák innovatív felhasználásáig, egész városok alakításáig terjed!

"Valójában az ember az érdekes, aki használja ezeket a tereket. Amiért létrehozzuk a házakat, tulajdonképpen az az építészet, nem pedig már maga a ház."

- Müllner Péter

"Valahogy olyan egyértelmű lépésnek tűnt, hogyha építészkar, akkor BME."

- Major Zoltán

Mi kell a sikeres felvételihez?

Ahhoz, hogy építész legyél, középiskolában a matematika, illetve fizikai tanulmányaidra kell koncentrálnod. Bármennyire is meglepő, ez épp olyan fontos mint a rajztudás. Ha úgy érzed, itt a helyed, de több gyakorlásra van szükséged, keresd fel a BME előkészítő tanfolyamait. E-tananyagokat is találsz, amelyekkel felkészülhetsz az egyetemi életre! facebook.com/BMEEpitesz

A rajzi alkalmassági vizsga részletes szabályait a Felvételi Szabályzat 5. melléklete tartalmazza.

 

Miről szól a képzés?

A képzés célja, hogy jól érthető, átlátható lépéseken keresztül rátermett mérnökké válj. Bátorítunk, ha vállalkozó kedvű, alkotó személyiség vagy és egyéni igényeidre alapozunk későbbi orientációd. Megtapasztalod majd az önálló és a közös munka örömét, a jövőt formáló alkotás-kutatás nagyszerűségét és azt a szellemi növekedést, amely személyiséged kieteljesedéséhez vezet!

Mit fogsz tanulni?

Építész hallgatóként a tervezés fogja lekötni a legtöbb időd, de elengedhetetlen, hogy a műszaki jellegű órákon is koncentrálj.
Tárgyak: Építészeti tervezés, épületszerkezettan,építéskivitelezés – szervezés, építéstechnológia, komplex tervezés, építészettörténet, műemlékvédelem, belső terek építészete, természettudományos alapismeretek, gazdasági és humán ismeretek

Milyen szakmai kompetenciákkal fogsz gazdagodni?

Végzett hallgatóként szembesülsz majd társadalmi, gazdasági, környezeti és kulturális kihívásokkal de azzal is, hogy hogyan oldd meg ezeket! Elsajátítod a kreatív építészmérnöki szellemiséget. Sokrétű szaktudásoddal képes lehetsz a tervezés és alkotás minden folyamatára, az eredményes egyéni- és csapatmunkára. Magabiztos képességeid révén csak pár lépés választ majd el attól, hogy maradandót alkoss!

Milyen területek közül választhatsz?

Építészként, osztatlan mesterképzésük során hat irányban indulhatsz el:

Építészeti örökség: A specializáción olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a tudományos, elmélyült kutatómunka iránt, a műemlékek tervezése, gondozása iránt, vagy egyszerűen csak szeretnének történeti környezetben mozogni építészként.

Építőművészet: A magukat elsősorban tervező építészként elképzelők, akik számára örömöt jelentett az egyes tervezési kurzusok, vagy azok közül a legtöbb elvégzése, és akik nyitottak az építészet felelős alkotói gyakorlásához szükséges ismeretek, kompetenciák és közös gondolkodás iránt. Más szóval olyan hallgatókat várunk, akik érdeklődnek az építészet, belsőépítészet és a design egymással szoros kapcsolatban lévő szakterületei iránt.

Forma és szerkezet: Az építészeti alkotói folyamatot az architektonikus gondolkodás geometriára építő logikája hatja át, mely szemléletünk szerint nem más, mint a morfológia, a forma és a szerkezet fogalmi és tartalmi összekapcsolása. Ez a gondolkozásmód is egységes keretbe foglalja az építészetet, a képzőművészetet és a mérnöki tudományokat és ez a megközelítés mindhárom területen kimagasló alkotásokhoz vezet.

Ingatlanfejlesztés: Specializációnkra kreatív, sokoldalú hallgatókat várunk, akik alkotó típusúak, de nem áll távol tőlük a számok világa sem. Aki szereti a sokszínű tevékenységeket, fogékony a struktúrákra és menedzsment ismeretekre, jól fogja érezni magát ezen a specializáción.

Környezettudatos és innovatív épületszerkezet: Az épületszerkezettan az építészet elválaszthatatlan, esszenciális része, egyfajta kapocs a művészi és a műszaki szakterületek között, ugyanakkor számos egyéb kompetencia kapcsolódik hozzá (a teljesség igénye nélkül épületakusztika, épületfizika, energetika, épületek tűzvédelme).

Város / építészet: A specializáció a városi térben alkotó építész környezet és társadalom formáló szerepére fókuszál. A képzés célja annak az építészeti látásmódnak az erősítése, amely képes szolgálni a társadalmat és amely képes a megváltozó igények hatásait lefordítani beavatkozásokra. Szabadon kísérletezni vágyó hallgatókat várunk, akiket érdekelnek nemcsak az épület, hanem az emberi környezet épületeken túli területei is.

Miből finanszírozd?

A képzésen államilag finanszírozott vagy önköltséges formában is részt vehetsz, utóbbi kifizetéséhez az egyetem ösztöndíjait igénybe veheted. Lehetőség van az önköltség csökkentésére, szociális támogatásra és rengeteg teljesítményalapú ösztöndíjas juttatás megszerzésére.

Nézz szét az egyetem kínálta ösztöndíjlehetőségek között!

Ösztöndíj lehetőségek